Nincs költségvetési hiánya a fővárosi önkormányzatnak - jelentette ki Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Pusztán egy alaki jellegű kimutatásról van szó, ami azt mutatja meg, hogy ha nem lenne pénzmaradvány, ha nem lennének betétek, ha nem lennének értékpapírok,akkor mennyi hiányunk lenne. De mivel vannak, így nincs hiány, a költségvetés egyensúlyban van" - húzta alá a városvezető.

Mint az korábban a Napi.hu is megírta rég nem látott nagyságú, 79 milliárd forintos hiánnyal fogadta el a Fővárosi Közgyűlés Budapest 2015-ös költségvetését, így a kiadásokat nagyrészt hitelből és a korábbi megtakarításokból finanszírozzák. A főváros tavaly esett át egy százmilliárd forintos konszolidáción, ám az adóssághegy néhány éven belül újratermelődik. A 2015-ös költségvetés fideszes indoklása akár egy kisebbfajta ellenzéki vádirat is lehetne a kormány Budapest-ellenes politikája ellen.

Hozzátette: kereken 324 milliárd forint az önkormányzat kiadása, és az említett tételek felhasználásával ugyanekkora mértékűek a forrásai is.

A főpolgármester szerint az állam nem halogathatja tovább a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásának végleges megoldását.

"Be kellene most már látni - és azt hiszem, a miniszterelnök úr ezt érti is - hogy az államnak a zsebébe kell nyúlnia ebben az ügyben. Számomra nem az a döntő, hogy a kerületektől bárki pénzt vegyen el, hanem az a döntő, hogy a közlekedésfinanszírozás végre 25 év után megtörténjék. Én változatlanul a miniszterelnökben bízom. Egyszer számot kell vetni. Ez így tovább egy tarthatatlan állapot" - fogalmazott Tarlós István.

A főpolgármester elmondta, hogy nem menetrendi, hanem naptári évre számítva 15 milliárd forint hiányzik a budapesti közösségi közlekedés költségvetéséből.

QP | Quality Placement