A magas energiaárak csökkentése, illetve az energiahatékonyság növelése évek óta kiemelt célja a kormányzatnak - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán kormányszóvivő. Az Otthon Melege program keretében induló pályázat 20 ezer lakás korszerűsítését teszi lehetővé. A fő cél, hogy az energiafogyasztás és rezsikiadás csökkenjen és az ország megfeleljen a korábban tett vállalásainak.

A korábban kazán-, hűtő- és ablakcserére kiírt pályázatok már kimerültek, a programok azonban folytatódnak, így most a 4-60 lakásos panelházaknak és téglából épült társasházaknak nyújt lehetőséget a kormány arra, hogy javítsanak energiahatékonyságukon - jelentette be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Az ennél nagyobb társasházak számára még készül a pályázat.

A programra összesen 10 milliárd forintot szánnak, amit 50 százalékos támogatási intenzitással osztanak szét, egy lakás pedig 300 és 650 ezer forint közötti összeghez juthat. Ebből a pénzből nem csak a szigetelést, hanem a fűtési rendszer korszerűsítést is lehet finanszírozni, vagy akár azt is, hogy megújuló energiából jöjjön a melegvíz. A cél az, hogy energiahatékonyságban legalább két kategóriát tudjon lépni a társasház.

A támogatás folyósítása két ütemben  történik, először 95 százalékot, majd 5 százalékot  fizetnek ki - ennek célja, hogy később vissza tudják ellenőrizni, valóban létrejött-e az energiamegtakarítás. A pénz régiónként kerül leosztásra, ezzel kerülnék el, hogy valahova ne jusson pénz.

Mind a kormány, mind az NFM honlapjára még szerdán felkerül a pályázat, amely mintegy 60 nap múlva, március 9-én, hétfőn nyílik meg. Ekkortól lehet feltölteni a pályázatokat, kizárólag az interneten keresztül.