A Rijk Zwaan nemesítői szerint a Tatayoyo high-tech és közepes technológiai színvonalú létesítményekben is termeszthető, így a termék egész évben elérhető lehet a boltok polcain, a fajta piaci bevezetése Észak-Amerikában már meg is kezdődött.

A Rijk Zwaan nemesítői tíz éve egy olyan vad paprikára bukkantak, amely rendkívüli módon bővelkedett ízanyagokban – írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Kinemesítettek egy olyan kereskedelmi forgalomba hozható fajtát, amely nem csak egyedi ízzel rendelkezik, de színe és formája is azonnal kitűnik a többi közül.

A snack-paprika magában is fogyasztható, akár egy alma

Több évnyi keresztezéssel létrehozták az első, forgalomba hozható fajtát, amit Mitayo-nak kereszteltek. Ennek további nemesítésével született meg a snack paprikáknál valamivel nagyobb, de a blocky típusoknál kisebb, élénk narancssárga színű Tatayoyo.

A méretet nem véletlenül alakították így a szakemberek: a zöldség ugyanis így még pont kényelmesen elfér a gyerekek uzsonnásdobozában, és az sem véletlen, hogy a paprika alig tartalmaz magot. Ezt a fajtát a holland Rijk Zwaan a prémium szegmensbe pozicionálja, ajánlása szerint pedig

a trópusi ízvilágú finomság az almához hasonlóan bármikor, magában is fogyasztható. Már egy paprika elfogyasztása is fedezi az ajánlott napi C-vitamin szükségletet.

A Tatayoyo különleges aromája sütést követően sem illan el: a Rijk Zwaan fogyasztói panelje szerint blocky paprikafajtáknál a kóstolók 50 százaléka értékelte finomnak a sült paprika ízét, ám a Tatayoyo esetében ez az arány 89 százalék volt. Nagyon jó értékelést kapott a paprika az International Taste Quality Institute (ITQI) séfekből, köztük Michelin-csillagos séfekből álló zsűrije szerint is: a 95,3 százalékos pontszám és a három csillagos minősítés magáért beszél.