A Magyar Nemzeti Bank törvényi mandátumának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz az árstabilitás elérése, valamint a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer támogatása érdekében - áll a monetáris tanács legutóbbi kamatdöntéséről kiadott rövidített jegyzőkönyvben.

A testület, köztük a frissen kinevezett új alelnök Virág Barnabás (képünkön) is egyhangúan szavazott a meglepetést okozó 15 bázispontos kamatvágás, ami a fő mutatót 0,75 százalékra csökkentette.

A monetáris tanács megítélése szerint az erős dezinflációs hatások miatt az inflációs kilátások tartósan lefelé mozdultak el, míg a hazai gazdaság idei évi teljesítménye a korábban vártnál mérsékeltebb lehet. Az árstabilitás fenntartása és a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében a monetáris tanács szükségesnek tartotta a kamatkondíciók általános finomhangolását - áll a közleményben.

Az alapkamat négy év után változott, és az első kommunikáció alapján egy egyszeri lépésről volt szó, Virág később már újabb vágásokról beszélt. Jelenleg egy újabb 15 pontos kamatcsökkentésre lehet számítani a tanács júliusi kamatdöntő ülésén.