Jelentősen romlott a BUX index kilátásainak megítélése az elmúlt egy hónapban a német ZEW intézet és az Erste Bank friss felmérése szerint. Az összesen 75, a régióval foglalkozó pénzügyi szakember, alapkezelő és elemző megkérdezésével készített jelentés szerint a válaszadók nettó 30 százaléka ráadásul úgy gondolja, hogy a magyar deviza a jelenlegi szintekről gyengülni fog az euróval szemben féléves távlatban, ami 13 százalékpontos romlást jelent szeptemberhez képest. A régiós devizák közül egyébként a forint megítélése volt a legrosszabb, hasonlóan pocsék kilátásokkal csak a horvát kuna rendelkezik, amelynél a szakemberek nettó 21 százaléka várt gyengülést.

Rossz a magyar gazdaság megítélése

A BUX index várható teljesítményével kapcsolatban is alábbhagyott a szeptemberi enyhe optimizmus. A válaszadók körében az emelkedésre számítók aránya ugyan csak minimális mértékben, egy százalékponttal csökkent, 44,5 százalékra, azonban jelentősen megugrott a következő hat hónapra alacsonyabb BUX-értékeket vizionálók tábora, 8,4 százalékponttal, 29,6 százalékra. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 1,5-re csökkent, ami alacsony értéknek számít − az efféle vizsgálatoknál az optimisták rendszerint túlsúlyban vannak −, s az ilyen, pesszimistább időszakokat eddig inkább emelkedés követte a felmérés ötéves történetében.

Kép: Napi grafikonok

A magyar gazdaság megítélése változatlanul elképesztően rossz. A jelenlegi szituációt a válaszadók 73 százaléka ítélte rossznak, ez rettentően magas érték, míg jónak mindössze 2,7 százalék tartotta. Ezzel a szakértők nettó 70 százaléka van azon a véleményen, hogy rossz helyzetben van a magyar gazdaság, ami nemcsak az eurózónáénál alacsonyabb érték (ott mínusz 60 a pontszám), de régiós összehasonlításban is messze a leggyengébb eredmény. A sorban utánunk következő Horvátország helyzetéről csak nettó 49,9 százalék van kedvezőtlen véleménnyel. Javult viszont egy kissé a kilátások megítélése, most már nettó 11 százalék gondolja úgy, hogy javulni fog a magyar gazdaság helyzete, szeptemberben még többségben voltak a további romlást vizionáló szakemberek.

Rosszak a forint kilátásai

Romlott a forint megítélése is szeptemberhez képest. A szakértők nettó 30 százaléka várja azt, hogy a jelenlegi szintekről gyengülni fog árfolyama az euróval szemben, ezzel a felmérés alapján a legrosszabb kilátásokkal rendelkezik a régiós devizák közül. A felmérésben résztvevők már csak 18,3 százaléka vár erősebb forintot, míg a gyengülésre 48,5 százalékuk számít. A régiós devizák közül a legjobb kilátásokkal a zloty rendelkezik, nettó 29,1 százalék szavazott arra, hogy erősödést előtt áll a lengyel deviza.

A forint árfolyamának gyengülése mellett a kamatok csökkenésére számít a piac, a válaszadók több mint nettó 50 százaléka a rövid forintkamatok abszolút értékben vett és az eurókamatokhoz mért mérséklődését tartja valószínűnek. Nem ennyire egyértelműek a hosszú lejáratú kamatokkal kapcsolatban a várakozások, itt ugyan szintén az eurókamatokhoz mért csökkenést tartanak valószínűnek a szereplők, azonban − meglepő módon − a hosszabb lejáratú forintkamatok abszolút mértékben vett erősödésére számítók enyhe többségben vannak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!