Bizalmas információ a klímavédelemmel kapcsolatos kvóta értékesítése, ha közlik az ezzel kapcsolatos adatokat, akkor azok a folyamatban lévő kvótaértékesítési tárgyalásokat Magyarország számára kedvezőtlenül befolyásolhatják, akár meg is hiúsíthatják - fejtette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI kérdésére.

A Point Carbon karbonpiaci portál csütörtökön  - nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva - jelentette, hogy Magyarország elsőként adott el a Kiotói Jegyzőkönyv újfajta szén-dioxid-kvóta termékéből (Removal Units, azaz RMU). A források szerint "az RMU ügyletet az elmúlt hónapban zárta le Magyarország és több vevő is volt".

A tárca az MTI-nek küldött írásos válaszában úgy fogalmaz: "a folyamatban lévő kvótaértékesítési tárgyalásokat a közismertté váló - például  a vásárló kilétére vagy a kvóták árára vonatkozó - információk Magyarország számára kedvezőtlen módon befolyásolhatják, akár meg is hiúsíthatják. A tárgyalások adatai - köztük az értékesítés létrejöttének ténye - ezért bizalmas információk. A szaktárca zárt országgyűlési bizottsági meghallgatásokon számol be a témával kapcsolatos fejleményekről. Erre legutóbb 2011 novemberében volt példa az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt."

A Point Carbon forrásai nem közöltek a vevő kilétére, az eladott mennyiségre, vagy a kifizetett árra vonatkozó információt, mivel ezek "irányadóak lennének a további, tárgyalás alatt álló ügyletekre nézve, és ez nem szerencsés a tranzakciók első szakaszában".

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium októberben arról tájékoztatott, hogy akár 3,9 millió RMU-t is értékesíthet - írta a Point Carbon. Ezek mindegyike egy-egy tonna szén-dioxidnak felel meg. Az RMU-kat olyan, a Kiotói Jegyzőkönyvhöz csatlakozó országok kapják, amelyek bővítik szén-dioxid-lekötési kapacitásaikat, például erdőterületük növelésével.

A londoni portál ismertetése szerint az RMU-k alternatíváját képezik a hagyományos, AAU és CER jegyeknek, így egyaránt alkalmasak az 1997-ben létrejött szerződésben tett kötelezettségvállalások teljesítésére.