A beérkező pályázati kezességigények száma közel 30 százalékkal megemelkedett, ugyanakkor a kockázatok növekedésével együtt jelentősen megnőtt az elutasított igénylések száma is – számolt be a START Tőkegarancia Zrt.

Általános tapasztalat, hogy a válság a hazai vállalkozások finanszírozási lehetőségeit jelentősen szűkítette, sokan likviditási problémákkal szembesültek, így felértékelődött a fedezet lekötése nélküli finanszírozási lehetőségek jelentősége, és a korábban az EU-s támogatásokkal kapcsolatban lekötött biztosítékok felszabadításának lehetősége, fedezet nélkül igénybe vehető garanciatermékekkel történő helyettesítése.

Érdemes például a pályázathoz lekötött ingatlant a társaság kezességvállalására cserélni, ezt követően ugyanis az immár tehermentes ingatlan felhasználható hitelbiztosítékként, amely lehetővé teszi az esetlegesen felmerülő likviditási problémák áthidalását – mondta Zoltán Csaba, a START Zrt. vezérigazgatója. A kockázatok jelentős növekedése következtében a tavalyi év 25 százalék körüli elutasítási arányával szemben az első félévben a döntések több mint 40 százaléka volt negatív.

Amennyiben a bírálat során nyilvánvalóvá válik, hogy nem a támogatott projekt megvalósítására, hanem elsősorban likviditási nehézségeinek áthidalására veszi igénybe, úgy a START kénytelen az igénylést elutasítani. Szintén elutasítás a vége annak, ha a beruházás befejezésére még nem áll rendelkezésre a teljes forrás.

A kezességvállalás elutasításának leggyakoribb oka, hogy a társaság pénzügyi kockázata a START Zrt. által vállalható szintnél magasabb, a felszámolás veszélye miatt. Kisebb részben pedig abból adódnak a negatív döntések, hogy a kedvezményezett a támogatási szerződésben olyan kötelezettségeket vállal, amelyek teljesítése reálisan nem várható.