A tüntetés szervezői szerint a kormánypárti képviselők olyan kirekesztő és gyűlöletkeltő javaslatokat nyújtottak be, amelyek célja, hogy teljesen eltüntessék az LMBTQI embereket a nyilvánosságból, és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak - tudósított az eseményről a hvg.hu.

Hétfő este a demonstrálók az ellen is tiltakoznak, hogy a kormány "ezzel a javaslattal igyekszik egybemosni gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival".

A parlament előtt lévő pedofilellenes törvénycsomaghoz olyan kormánypárti módosító javaslatok érkeztek, amelyek több korábbi kormányzati megnyilatkozáshoz hasonlóan a jelek szerint összemossa a pedofíliát a homoszexualitással - írta korábban a hvg.hu

A módosító javaslat azzal egészítené ki az eredeti törvénycsomagot, hogy „a gyermekvédelmi rendszerben az állam védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát”. Egy másik pont szerint tilos 18 éven aluliak számára nemcsak a pornográf vagy a szexualitást öncélúan ábrázoló tartalom elérhetővé tele, hanem az olyan tartalom is tiltólistára kerülne, amely »a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg«. (Így például a filmek is.) Tilos lenne továbbá az ilyen reklámokat elérhetővé tenni 18 év alattiaknak.

A kormánypárti módosító elfogadása esetén gyakorlatilag ellehetetlenülhetnek az iskolai felvilágosító foglalkozások is, méghozzá az Alaptörvény azon passzusára hivatkozva, hogy „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”. A módosító szerint ugyanis „a tanulók részére a szexuális kultúráról, a nemi életről, a nemi irányultságról, valamint a szexuális fejlődésről szóló foglalkozás megtartása során különösen figyelemmel kell lenni az Alaptörvény XVI. cikk (1) bekezdésében foglaltakra. E foglalkozások nem irányulhatnak a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére” - hívta fel a figyelmet a lap.