Az elmúlt több mint két évtizedben ez volt az első sikeres népi kezdeményezés Szegeden, hiszen az érintett városrészekben élő 48 700 választópolgár jóval több mint 10 százaléka támogatta, hogy a szegedi közgyűlés újra napirendre vegye az egyik lakótelep szomszédságába tervezett biomassza-erőmű építésének ügyét - mondta a politikus, amikor az aláírások közül hétezer-hétszázat átadott ellenőrzésre és hitelesítésre a helyi választási iroda munkatársainak.

A képviselő azt mondta, az érintettek példátlan felháborodással fogadták a biomassza-erőmű építésének tervét, illetve azt, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan termálvizet hasznosítanának fogyasztási meleg vízként.

A szegedi közgyűlés fideszes és jobbikos képviselői áprilisban fogadták el a mintegy négymilliárd forintos költségvetésű, uniós támogatással megvalósítandó távhőberuházással kapcsolatos előterjesztéseket.

Bohács Zsolt, a szegedi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője akkor elmondta, az elfogadott határozatok csupán a lehetőséget teremtik meg a fejlesztéshez. Ha sikerül a hosszú évek óta első szegedi termelő beruházást megvalósítani, az rezsicsökkentést eredményez és munkahelyeket teremt.

A fideszes politikus közlése szerint a tervezett beruházás az adófizetőknek egyetlen fillérjébe sem kerülne, hiszen azt a helyi távhőszolgáltató kisebbségi magántulajdonosának érdekeltsége valósítaná meg saját kockázatára.

A beruházás során három darab, öt megawatt hőteljesítményű biomassza-kazános új erőművet telepítenének, három új termálkút fúrásával és két másik felújításával pedig használati meleg vizet biztosítanának a fogyasztóknak. A fejlesztés összességében 30 százalékkal csökkentené a távhő előállításához szükséges földgáz mennyiségét.

Ménesi Imre hangsúlyozta, a szegedi közgyűlésben kisebbségben lévő szocialista frakció támogatja a termálvíz energetikai célú hasznosítását. Ehhez azonban - az egyetemen már a megvalósítás szakaszába ért projekthez hasonlóan - nyílt közbeszerzést kellene kiírni, így kiválasztva a fogyasztók számára legkedvezőbb megoldást.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy egy szegedi projekttel kapcsolatos interpellációra adott válaszában Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, nem tekinti "zöld energiának" a biomassza elégetését, s nem támogatja sem biomassza-erőmű, sem szemétégető építését.