Az ügy egyik gyanúsítottja egy műtrágya, mezőgazdasági termények, élelmiszeripari termékek kereskedelmével, illetve gyártásával foglalkozó vállalatot irányít, míg a másik terhelt ugyanazon cégcsoporton belül az egyik cég ügyvezetését látta el.

A megalapozott gyanú szerint a két üzlettárs még 2009-ben megállapodott abban, hogy a cégcsoport egy hitelbank felé fennálló több milliárd forintos tartozásának jelentős részét - egy másik bank által vállalt bankgarancia biztosításával - egy újabb hitel felhasználásával fizetik vissza. Ennek megfelelően 2010 márciusában forgóeszköz-finanszírozást, mint hitelcélt meghatározva, színlelt hitelkeretszerződést kötöttek a korábbi hitelt is nyújtó bankkal, amivel azonban ténylegesen egy új hitelszerződést lepleztek.

A gyanúsítottak a 2,14 milliárd forint összegű hitel nyújtásához bankgarancia vállalását kérték egy másik banktól. A bankgarancia bírálati eljárás során a gyanú szerint egyrészt a hitelcélt és felhasználást tekintve valótlan adatokat, másrészt pedig hamis okiratokat - így különösen a biztosítékként megjelölt ingatlanok vonatkozásában valótlan értékbecsléseket - használtak fel. Ezáltal tévedésbe ejtették a bankgaranciát vállaló bank döntéshozóit és a hitelt nyújtó bank döntéshozóit is.

A hitel folyósítására végül 2010 októberében került sor. A hitelösszeget még ugyanazon a napon átutalták a már fennálló hitel tartozás kiegyenlítésére.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a már gyanúsítottként kihallgatott két személy felelőssége mellett - a bűncselekmény szervezettségére figyelemmel - az érintett pénzügyi intézmények ügyletben résztvevő munkatársainak esetleges felelősségét is vizsgálja a nyomozás során. A nyomozó ügyészség indítványozta a gyanúsítottként kihallgatott vállalat vezető előzetes letartóztatását; a bíróság a kényszerintézkedés elrendelése tárgyában ma dönt.

(Képünk illusztráció.)