A szallas.hu adatai szerint a magyar vendégek 2010-ben átlagosan 43 ezer forintot költöttek belföldi szállásfoglalásra, ez 8,6 százalékos növekedés 2009-hez képest.

Igaz, hogy a legdrágább megrendelés értéke tavaly meghaladta az 1,5 millió forintot, az internetes oldal felhasználóinak csak 14 százaléka foglalt 100 ezer forintnál nagyobb értékben hazai szállást, a többség, a válaszadók 66 százaléka az 50 ezer forintnál olcsóbb ajánlatokat választotta.

A belföldi nyaralásra fordított idő tavaly óta nem változott: átlagosan 2,6 éjszakát töltöttünk távol az otthonunktól.

A szallas.hu statisztikái szerint a foglalások 24 százaléka csak egy éjszakára szólt, és a felhasználók csupán 3,8 százaléka keresett legalább egy hétre szálláshelyet.

Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy az emberek életritmusa átrendeződött, inkább több alkalommal, de rövidebb időre mennek belföldön pihenni, a 6 vagy több éjszakás pihenéseket rendszerint külföldön töltik - közölte Varga Zoltán, a szallas.hu ügyvezetője a közleményben.

A kulturális főváros a statisztikák szerint csak a tizedik legnépszerűbb város volt tavaly. Pécset Budapest mellett többek között Zalakaros, Miskolctapolca, Sárvár, Sopron és Hévíz előzte meg az online szállásfoglalások szempontjából. Varga Zoltán szerint ez arra enged következtetni, hogy a fürdővárosok nagyszámú wellness hotel és kulturális kínálata vonzóbb volt a belföldön nyaralók számára, mint az Európa Kulturális Fővárosának programjai.

A portál foglalási adataiból az is kiderül, hogy bár a legnépszerűbb város 2010-ben Hajdúszoboszló volt, a megyéket vizsgálva azonban Somogyba és Zalába utaztak a legtöbben.

Ezzel kapcsolatban Varga Zoltán azt közölte: a Balaton partján és az Őrségben is sok a népszerű kistelepülés, utóbbi terület különösen jól kihasználta a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket.

A belföldi turizmusnak leginkább az augusztus 20-i hosszú hétvége kedvezett, minden huszadik szállásfoglalás erre az időpontra esett. A szallas.hu statisztikái szerint az ünnepek közül még a szilveszter hozott kiemelkedő forgalmat a szállásadóknak, legkevésbé viszont május elsején és karácsonykor mozdultak ki az emberek.

A szallas.hu statisztikája a tavalyi, több mint 50 ezer foglalás alapján készült.