A fővárosi költségvetés idei fő kérdései a BKV finanszírozhatósága mellett a közszolgáltatások szinten tartása, illetve a városháza létszámát is súlyosan érintő lépések lehetnek − mondta a Napi Gazdaságnak Tüttő Kata, a budapesti MSZP-frakció vezetője. Az önkormányzati törvény értelmében az önkormányzatoknak mára kellett elkészíteniük költségvetésüket, a határidőt ugyan a főpolgármester tartja, szakértők szerint azonban az első, egy hét múlva tartandó közgyűlésig többször módosítják majd a büdzsét. Korábban nagyjából 300 milliárd forint főösszeggel számoltak az ellenzéki politikusok, a működési főösszegre ebből mindössze 200 milliárd forint jutott.

Tüttő számításai szerint bevételi oldalon a 96 milliárd forint iparűzési adóbevétel mellett 2,5 milliárd forint közterületi bírság és pótlék, valamint a közműcégektől már csak idén elvonható 6 milliárd forint osztalék áll majd a mai tervezetben. A kiadási oldalon − a szolgáltatások minimális szintjét megtartva − nettó 71,8 milliárd forint állhat, ami egyebek között tartalmazza a bevétel négy százalékát jelentő, a BKV-nak kötelezően kifizetendő 7,5 milliárd forintot, 12 milliárd forint tartalékot, az 1200 dolgozó bérét, illetve a hivatali működtetést lehetővé tevő 10 milliárd forintos tételt. (Az idei költségvetési törvény kötelezően elismert városházi létszámként már csak 470 fővel kalkulál.)

A fővárosi költségvetésben 7 milliárd forint oktatásiintézmény-fenntartási, 6,3 milliárd forint köz- és díszkivilágítási, illetve a színházak nélkül 4,5 milliárdos kulturális (Szabó Ervin Könyvtár, Fővárosi Növény- és Állatkert, Budapesti Galéria) kiadás szerepel.

A kiadások és a bevételek különbsége 32,7 milliárd forint lehet. A költségvetésben 7,5 milliárd forint megtakarítás szerepel. Ha ennél többet akarna megtakarítani a főváros, akkor például nem lenne közvilágítás − fogalmazott Tüttő. Megoldatlanok maradnak − szerinte − a BKV finanszírozási problémái is, az önkormányzati törvény által előírt nullszaldós költségvetés csak akkor teljesülhet, ha a közlekedési vállalat finanszírozási problémáit nem oldja fel a főváros.

A kalkulációval kapcsolatban megkerestük a fővárosi önkormányzatot, a sajtóosztály lapunk kérdésére azonban annyit közölt, csak a költségvetés tárgyalása és elfogadása után áll módjában válaszolni.

 

Budapest 2013-as költségvetési tervezete (milliárd forint)
Bevételek
− iparűzési adó96
− bírságok, pótlékok2,5
− osztalék6
összesen104,5
Kiadások
− hivatal10
− tartalékok12
− BKV7,5
− BKK10
− egyéb közszolgáltatások32,29
összesen71,79
Forrás: szakértői számítások