A tojáshéj a legtöbb háztartásban a főzés mellékterméke, így ahelyett, hogy a szemétbe dobnánk, felhasználható a kert talajának javítására vagy akár a kártevők elriasztására – tájékoztat az Agroinform.

 

Főzés alkalmával a héjat el kell különíteni, nyitott dobozban a hűtőbe vagy akár a radiátorra kell tenni, hogy kiszáradjon. Mivel a doboz hamar meg fog telni, így alkalomadtán nyugodtan össze lehet törni a héjakat, és

 

amint az így összeaprított héjakkal teli tároló megtelt, kezdődhet a kertészkedés.

Lássuk tehát a felhasználási lehetőségeket!

 

Palánták kalcium-utánpótlása

 

Az összetört héjakat turmixgépben finomra kell őrölni, így lehet a kalciumot kinyerni belőle. A palánták kiültetésekor egy-egy kiskanál őrölt tojáshéj mehet közvetlenül a kis gödrökbe.

 

Komposztba vele

 

Aprítás nélkül komposzthoz adva a tojáshéj megnöveli a komposzt ásványanyag-tartalmát. Ehhez se összetörni, se őrölni nem szükséges.

 

Baromfitáp

 

A csirkék nevelése idején kiegészítésként hozzáadhatjuk a kukoricadarához, ami természetes kalciumforrást biztosít az állomány számukra.

 

Magvető cserép

 

Tojáshéjból magvető cserepet is lehet készíteni. Fel kell tölteni az öblös héjakat virágfölddel, majd beletenni egy tojástartó dobozba, így magokat lehet ültetni ezekbe a barkácsolt kis eszközökbe. A palánták kiültetésekor egyszerűen meg kell nyomni kicsit a héjat, így a repedt tojáshéjon át a palánták könnyebben tudnak gyökeret ereszteni a földben.

 

Csigariasztó

 

Nem bizonyított, de vannak, akik esküsznek erre a módszerre. Zúzva és a növények töve köré helyezve a tojáshéjakat, elméletileg az éles héjak elriasztják a puhatestűeket. Egy próbát megér, ha csigából és tojáshéjból is túl sok van otthon.

 

Vadűző

 

Ez szintén csak elmélet, de kísérletezgetni szabad, főleg ha nem lehet vele ártani. Állítólag az őzek nem kedvelik a tojás szagát, így a növény köré helyezve a héjak elriaszthatják őket, ezzel megakadályozva a rágcsálásukat.