A döntés november közepén jelent meg rendelet formájában, miszerint 149,5 milliárdot szán a kormány zempléni és tokaji beruházásokra 2024-ig. A Magyar Közlönyben elérhető tájékoztató szerint a program előkészítésének és megvalósításának a térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos irányítása mellett kell zajlania a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács bevonásával.

Haladéktalanul elkezdjük az intézkedések végrehajtását: egyeztetjük az ehhez szükséges pénzügyi keretrendszert, az első erre alkalmas időpontban összehívjuk a Fejlesztési Tanácsot, és a feltételek megteremtése után elindítjuk a közbeszerzési eljárásokat - közölte Wáberer György, a térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos a program elfogadását követően.

A tokaji és zempléni beruházásokra fordítandó csomag Wáberer György szerint valóra váltja az ott élők évszázados törekvéseit, hosszú távon biztosítja a fenntartható fejlődést, növeli a régió népességmegtartó erejét, megállítja és visszafordítja az elvándorlást, valamint javítja az életfeltételeket. A novemberben közölt tájékoztatóból kiderül, hogy számos projektet sikerült úgy előkészíteni, hogy azok akár 2021 tavaszán a kivitelezés fázisába léphessenek.

A legnagyobb nyertes Tokaj lesz, városukba érkezik a legtöbb fejlesztési forrás. Megvalósul egy régi álom: megépül a zárt kabinos felvonó, ami a Kopasz - hegyre viszi majd fel az embereket, de az egykori Aranysas is régi fényében ragyoghat, folytatódik a belvárosi rehabilitáció, dűlőutak épülnek valamint a nyaralóhajó programhoz kapcsolódóan egy kikötőt is kialakítanak - tájékoztatott Posta György, Tokaj polgármestere.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő is óriási lehetőségnek tartja a csomagot. Elmondása alapján korábban ugyan több támogatási program futott Tokaj-Hegyalján és Zemplénben, de ilyen koncentráltan még nem jelent meg forrás.

Ez egy óriási lehetőség a fejlesztések szempontjából. Elsősorban az infrastruktúra, másodsorban pedig az idegenforgalom kiépítésével olyan turisztikai attrakciók, szállodák épülnek majd, amik az idelátogató kényelmét és a számát fogja növelni - mondta a képviselő.

A beruházásokra szánt pénzt 3 csoportba osztották

Térségi szintű fejlesztésekre közel 92 milliárdot szán a kormány. Ebből az összegből 52 milliárdot közutak rekonstrukciójára, 13,5 milliárdot kerékpárút fejlesztésre, 12,5 milliárdot szálláshely és gasztronómiai szolgáltatásokra, a fennmaradó keretet pedig dűlőutak rekonstrukciójára, kistelepülési fejlesztési alapjára, borvidéki látogatóközpontok kiépítésére, elektromos töltőállomások kiépítésére, nosztalgiagőzös indítására, valamint Hernád-vadvízi élményfejlesztésre fordítanak.

Települési szintű fejlesztésekre 43 milliárd érkezik, amiből 22,5 milliárdot turizmusfejlesztésre, 10,5 milliárdot városrehabilitációra, 9,5 milliárdot gyermek- és ifjúsági szállás- valamint szállodafejlesztésre, továbbá 350 milliót gasztronómiai fejlesztésre költenek.

Turisztikai szervezetfejlesztésre és menedzsmentre összesen 14,5 milliárdot szánnak: 7,5 milliárd projektmenedzsmentre, 2 milliárd pedig marketing kampányra és turisztikai szervezetfejlesztésre érkezik majd, valamint 5 milliárd forint tartalékkal is kalkulálnak.