A szabályok szerint tavaly azoknak a társaságoknak kellett kötelező jelleggel elektronikus úton benyújtaniuk a beszámolóikat, amelyek eltérő üzleti évesek és a mérlegforduló április 30-a utánra esik. A többi társaság dönthetett úgy is, hogy a klasszikus módon, vagyis papíron nyújtja be a mérleget.


Idén ez a megkülönböztetés már nem él, vagyis minden cégnek elektronikus úton kell beszámolót benyújtania, azoknak pedig, akik ezt elmulasztják, számolniuk kell azzal, hogy a hatóság felfüggesztheti az adószámukat. A felfüggesztési procedúra félig-meddig automatikus, vagyis nem szúrópróbaszerűen választ ki a hatóság egy-egy céget, hanem minden társasággal szemben köteles lesz eljárni.

 

Tavaly összesen 794 esetben rendelte el az adóhatóság az adószám felfüggesztését. Ez az adat persze nem jelent sokat, főleg annak tükrében, hogy százezer cég még papíralapon intézte ügyét - az eredeti, május 31-ei határidőre egyébként mindössze 46 ezer cég nyújtotta be a beszámolóját elektronikusan, ezért az igazságügyi minisztérium meghosszabbította a benyújtási határidőt.

 

Idén azért már komolyabban vette az ügyet az adóhatóság, az első két hónapban ugyanis 1871 határozatot hozott adószám felfüggesztéséről. A tavalyi 794 határozat közül 615 emelkedett jogerőre, vagyis ezeknek a cégeknek felfüggesztették az adószámát. Az idei mintegy kétezer érintett cég közül pedig 1510 jutott erre a sorsra.

Azt ugyan nem lehet megmondani, miért nem tettek eleget ezek a cégek jogszabályi kötelezettségüknek, az azonban valószínűsíthető, hogy nem puszta figyelmetlenségről van szó. A hatóság ugyanis értesíti a cégeket az intézkedésről, így a figyelmetlen társaságoknak 60 napjuk van arra, hogy benyújtsák mérlegüket. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a szóban forgó cégeknél más problémák is vannak - vagy nem működnek vagy adott esetben fiktívek.