A háztartások forinthitel-állománya 5,7 milliárd forinttal emelkedett novemberben - derül ki a jegybank által publikált hitelintézeti összevont mérlegadatokból. A devizahitelek állománya 5,6 milliárd forinttal mérséklődött az ellentétes irányú átértékelődés és egyéb változások dacára.

A forintbetétek állománya 6,8 milliárd forinttal, a devizabetéteké pedig 8,2 milliárd forinttal csökkent. A devizabetétek állományát részben a 3,5 milliárd forintos átértékelődés és egyéb változás miatti csökkenés, részben a 4,6 milliárd forint értékű nettó betétkivonás alakította.

A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthitelek esetében a nettó hitelfelvétel 10,3 milliárd forint, míg a devizában denominált hiteleknél a nettó hiteltörlesztés 22,6 milliárd forint volt. Összességében a háztartások nettó betételhelyezők voltak ebben a hónapban.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya 19,9 milliárd forinttal, míg a devizában denominált hiteleinek állománya 6,6 milliárd forinttal csökkent. A devizahitel-állomány mérséklődését az 1,7 milliárd forint értékű nettó törlesztés, továbbá a 4,9 milliárd forint átértékelődés és egyéb változás okozta. A nettó kivonás a forintbetétek esetében 33,5 milliárd forintot tett ki. A devizában denominált betétállomány 37,8 milliárd forintos növekedése 40,7 milliárd forint nettó elhelyezés, valamint 2,9 milliárd forint átértékelődésből és egyéb változásból származó csökkenés eredményeként jött létre. A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthitelek esetében 6,1 milliárd forint, míg a devizában denominált hiteleknél 11,2 milliárd forint volt a nettó hitelfelvétel. A nem pénzügyi vállalatok a forint esetében 56,1 milliárd forintnyi nettó betétkivonást, a deviza esetében pedig 55,0 milliárd forint értékű nettó betételhelyezést hajtottak végre.

A külföldi kötelezettségek állománya novemberben a hitelintézetek mérlegfőösszegének 31,3 százalékát tette ki.