Az idei, hektáronként 3,01 tonnás országos átlaghozam történelmi rekordot jelent Magyarországon és világszintű összevetésben is az elsők közé tartozik - hívták fel a figyelmet az Agrárminisztériumban (AM). A megyék közül Fejér, Baranya, Hajdú-Bihar és Békés megye emelkedett ki rendkívül jó, hektáronként 3,2 tonna körüli hozamokkal.

Az idei termésmennyiség ugyanakkor - a történelmi rekordhozamok mellett is - néhány százalékkal elmaradt a tavalyi értékektől, ami a betakarított terület 9-10 százalékos csökkenéséből adódik.

A napraforgó piaci ára az egy évvel ezelőtti szinthez képest - a világpiaci tendenciáknak megfelelően - körülbelül 10 százalékkal magasabb most. Az áremelkedésnek és a történelmi rekordhozamoknak köszönhetően pedig a napraforgó hektáronkénti árbevétele jelentősen javult a korábbi évekhez képest, így a termelők többsége sikeresen zárhatja az idei évet - hangsúlyozták az agrártárcánál.

A napraforgót 561,7 ezer hektárról takarították be, a hozama azonban látványosan stabilabb a kukoricáénál. Ez a jóval szárazságtűrőbb növény idén az elmúlt öt év átlagánál csaknem 7 százalékkal több termést hozott hektáronként. Ez azt is mutatja, mennyire jól tudják a gazdák termeszteni ezt a növényt.