A törvényalkotási bizottság gyakran teljesen új, a plenáris ülésen és a szakmailag illetékes bizottságban nem tárgyalt részekkel egészíti ki a törvényjavaslatokat a zárószavazás előtt - hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

A módosításra Arató Gergely DK-képviselő hívta fel a figyelmet a 24.hu-nak. A módosítás címe, „A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára”. Aláírások híján nem lehet tudni, hogy ezt minden fideszes és KDNP-s bizottsági tag írta-e, és milyen formában készült.

Arató Gergely a bizottsági ülésen elutasította a módszert, hogy önálló és nyilvánosan megvitatható törvényjavaslat helyett egy másik törvénybe csempésznek be egy ilyen fontos témát (összesen 80 ponton írják át az eredetileg 115 paragrafusból álló szöveget), és azt is, hogy lényegében lehetetlenné teszik a tanárok számára a sztrájk mint törvényes eszköz alkalmazását. Különösen az ellen tiltakozott, hogy a szabályszegőket hátrányos jogkövetkezményekkel, vagyis kirúgással fenyegetik.

Hende Csaba fideszes bizottsági elnök erre azt válaszolta: a képviselő téved vagy sanda szándékkal szólt, mert itt jogkövetkezményen legfeljebb bérlevonás érthető, nem elbocsátás.

Úgy sztrájkoljanak, hogy közben dolgozzanak

A módosítás szerint a gyerekek felügyeletét a sztrájkkal érintett munkanapon például az általános iskolákban reggel 7 órától 17 óráig meg kell oldani. Járványhelyzetben a gyerekek csak a saját osztálytársaikkal, a saját termükben tartózkodhatnak együtt, vagyis nem szabad csoportokat összevonni. A felügyeletet legalább egy óvónővel, tanárral, pedagógiai asszisztenssel kell ellátni.

Az érettségiző középiskolai osztály tanulója számára a kötelező érettségi tantárgyakból minden órát kötelező megtartani, mindenki másnak minden tárgyból az órák felét. A kollégiumi ellátás nem változhat.

A sajátos nevelési igényű vagy tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek számára a változatlan személyek által nyújtott ellátást fenn kell tartani, ideértve valamennyi foglalkozást, fejlesztést és felzárkóztatást.

A tanároknak nem ígér sok jót Pintér Sándor tegnapi oktatási miniszteri bemutatkozása, ahol azt mondta, szerinte a polgári engedetlenség nem része a jogrendnek, és nem fogadható el. A pedagógusok béremeléséről pedig azt mondta, hogy ennek feltételeit az ország javuló gazdasági helyzete teremtheti meg. Ennek híján nem tud többletforrásokra szert tenni, így "nem ígérek semmit, és azt betartom" - idézte Pintért a Telex.

Le kell jelenteni, kik sztrájkolnak

A helyi sztrájkbizottságnak, sztrájkszervezőnek a tervezett sztrájkot megelőző ötödik munkanapon legkésőbb 16 óráig tájékoztatnia kell az igazgatót a sztrájk-szándékról, majd legkésőbb a megelőző harmadik munkanapon 16 óráig a sztrájkban várhatóan résztvevő közalkalmazottak és egyéb munkavállalók létszámáról és személyéről. Az intézményvezető a tervezett sztrájkot megelőző napon legkésőbb 16 óráig közli a sztrájk első napjára érvényes munkaidő-beosztást a még elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében.