Februárban még 31,7 milliárd forint tartozást görgettek maguk előtt a költségvetési intézményként működő kórházak, az egészségügyi szolgáltatóként is funkcionáló négy egyetem pedig 7,7  milliárd forintot, ez március végére 33 milliárd forintra emelkedett a beszállítók kontójára.

Minősített (éves költségvetésük 3-5 százalékánál nagyobb) tartozást felhamozó kórházakból a februári 35 helyett ezúttal 37-et találunk a kincstár honlapján. Az összehasonlítható adatokkal rendelkező - mind a februári, mind a márciusi adataikkal szereplő - intézmények közül 23 tovább duzzasztotta tartozásait. A már említett egyetemi ellátókon túl ismét a súlyponti, nagy kóházak növelték legjobban az adósságukat.

A Heim Pál Gyermekkórház egy hónap alatt mintegy 170 millióval 1,152 milliárdra tornázta fel a tartozásait, a Bács-Kiskun megyei kórházban 1,42 milliárdról 1,613 milliárdra gyarapodott az állomány. Februári, csaknem 100 milliós törlesztése után újabb mintegy 300 milliós plusz adósságra tett szert a Péterfy Sándor utcai kórház is, itt a  február végi 1,9 milliárdos tartozás dagadt 2,2 milliárd forintra március végére. Csaknem százmillióval - 1,464 milliárdról 1,540 milliárdra - növelte kifizetetlen számlái értékét a győri Petz Aladár kórház, s hasonló nagyságrendben folytatta az eladósodást - 765 millióról 842 millió forintra - a salgótarjáni Szent Lázár megyei kórház.

A beszállítók felé fennálló felhalmozódott, s tovább duzzadó kórházi adósságok rendezésére a közelmúlt szakmai rendezvényein elhangzottakból  úgy tűnik, az év végi kasszasöprés előtt nincs igazán remény. Mindenesetre - mint ahogy Velkey György, a Kórházszövetség új elnöke a Weborvosnak adott interjújában fogalmazott - ennyi pénzből tisztességes egészségügyi ellátást üzemeltetni nem lehet. Ahhoz, hogy becsületes és fenntartható egészségügy működhessen ebben az országban, és a kórházak el tudják látni a feladataikat, GDP-arányosan és nominálisan is jelentősen több pénzt kell tenni az egészségügyi rendszerbe a napi működés fedezésére. Leszögezte, érti a szűkösséget és a gazdasági válság okozta kényszereket is, de a prioritási listán feljebb kell kerülni az egészségügynek.