A napokban Amerikából, Kínából és az eurózónából egyaránt olyan makroadatok érkeztek, melyek a gazdasági növekedés lassulását jelzik. Márpedig ez az olajkeresletre is negatív hatással lehet, ami a kínálati oldali félelmek enyhülésével karöltve az árfolyam zuhanásához vezetett a napokban. A Brent a 119 dolláros magasságokból egészen 113 dollárig esett péntekre.

Az olaj árfolyamának esésével párhuzamosan a finomított termékárak is lejjebb kerültek az utóbbi napokban. A benzin esetében 2,4 százalékkal, a gázolajnál pedig 1,4%-kal esett a heti átlagos jegyzésár. Az utóbbi hónapokban a benzin ára nagyon nagyot emelkedett, ez magyarázza, hogy az utóbbi hetekben jelentősebb lefele irányuló korrekció bontakozott ki, mint a gázolaj piacán.

Eközben az EU/IMF tárgyalásokkal kapcsolatban még múlt héten érkezett biztató jelek miatt a forint árfolyama tovább erősödött a héten a dollárral szemben. A hazai fizetőeszköz a héten 216,4-es átlagot ért el, miközben múlt héten 221,1-es értéket lehetett megfigyelni. Mindezek következtében forintban mérve a benzin átlagára 4,5, a gázolajé pedig 3,5 százalékkal került lejjebb.