A Policy Agenda Gazdasági Fejlődés Index (GFI) értéke 2011. utolsó negyedévében 1,04 pont volt. Ez a harmadik negyedéves értékhez képest 0,30-es csökkenést jelent.

A következő hónapokban tovább romik a gazdaság helyzete

A háztartások pénzügyi helyzete, a vállalkozói szféra gazdálkodása és a magyar gazdaság monetáris és fiskális helyzete alapján a következő hónapokban tovább romlik a gazdaság helyzete - állítja az elemzőcég. Egyelőre ez főként a cégek működésében és a monetáris helyzetben mérhető, de a lakosság pénzügyi nehézségei is növekednek.

A csökkenő index a gazdasági folyamatok lassulásáról számol be. A magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt két évben a világgazdasági válság hatásait is tükrözve jelentősen lassult. A fontos, az indexben szereplő gazdasági indikátorok többsége, a következő negyedévekre ugyanakkor további visszaesést, vagy változatlanul alacsony teljesítményt valószínűsít.

Maradhat a magas alapkamat

A magyar gazdaság monetáris és fiskális helyzetét tükröző mutatók változása -0,29 pont. Ez a csökkenés a megelőző negyedévben is hasonló nagyságrendű volt, és változatlanul a magyar monetáris és fiskális politika további nehéz helyzetét jelzi.

2012 első hónapjaiban várhatóan komoly nehézségekkel küzd majd a magyarországi pénzügyi szektor, kiemelkedően magas marad az alapkamat és igen hektikus lesz továbbra is a magyar fizetőeszköz árfolyama. A készpénz és az azonnal készpénzként használható betétek állománya 2012. utolsó negyedévében is folyamatosan nőtt.

A háztartások pénzügyi helyzete is romlik

A háztartások gazdálkodási folyamatai az elmúlt másfél évben folyamatosan romlanak, 2011. utolsó negyedévében is -0,1 a részindex csökkenése. Lassan ugyan, de egyértelműen romlik a vagyoni helyzet, a reálkereset az év második-harmadik negyedévében mért enyhe stagnálás majd visszaesés után év végén is csak kissé javult.

A fiatalok munkanélkülisége meghatározó mértékben magas, a 2010. évi folyamatos növekedés után a 2011-es első háromnegyedévi lényegi stagnálás után újra kissé emelkedik.