A kutatás célja, hogy képet kapjunk arról, a magyar emberek jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak - írta közleményében a Nébih.

A felmérés mintegy 2700 fő, 1 és 74 év közötti lakos bevonásával zajlik. A program részeként két alkalommal az előző napon elfogyasztott ételekről, italokról és étrend-kiegészítő termékekről kérdezik a résztvevőket a Nébih által megbízott dietetikus szakemberek.

QP | Quality Placement

Az összegyűjtött adatok - a többi résztvevő ország hasonló jellegű adatával együtt - információt adnak majd az úgynevezett kitettség megbízhatóbb számításához. A feltételezhetően káros anyagok (például nehézfémek, penészgombák toxinjai, vagy épp növényvédőszer-maradékok) kockázatbecsléséhez ugyanis ezek élelmiszereinkben előforduló mennyisége mellett azt is fontos tudni, hogy a konkrét élelmiszerekből mennyit eszünk - írta a Nébih.

A kutatás során nagyjából 1600, 18 év alatti gyermek élelmiszerfogyasztási adataira is szükség van, hisz ők a felnőtteknél érzékenyebbek lehetnek a különböző élelmiszerekben előforduló kémiai szennyezőanyagokra. (Itt várják részvevők jelentkezését.)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) EU Menu - Mi van terítéken Európában? nemzetközi projektjének részeként megvalósuló kutatásában az EU több tagországa részt vesz.