Jelenleg ötszáz ember alatt lehet szabadon tüntetést tartani, ha viszont a létszám meghaladja az ötszáz főt, akkor mindenki számára kötelező a védettségi igazolás. A bejelentéskor a szervezőknek kell megmondaniuk, hogy ötszáznál kevesebb vagy több résztvevőt várnak-e. Nem világos azonban, mi a teendő akkor, ha a bejelentéstől eltérően a rendezvény során ötszáz fölé nő a megjelentek száma - mondta a Népszavának Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza.

Mindenkit kötelezni fognak a védettségi igazolás bemutatására? Feloszlatják a tüntetést? Kinek kell ilyenkor intézkednie: a szervezőknek vagy a rendőrségnek?

A gyülekezési törvény általános szabályai a tüntetés vezetőjének felelősségévé teszik a tüntetés rendjének fenntartását, ám ha a rend fenntartására irányuló erőfeszítései eredménytelenek, akkor fel kell oszlatnia a tüntetést. Sőt: ha a rendőrség úgy látja, hogy a vezetőnek fel kellene oszlatni a gyűlést, de ezt felszólításra nem teszi meg, akkor a rendőrség oszlathatja fel a tüntetést, és bírságolhatja meg a tüntetőket.

Azt a tiltakozást, amit Jámbor András aktivista június 5-re szervez a kínai Fudan Egyetem létesítése ellen, e szabályok szerint kell megrendezni. Így a Hősök terétől a Kossuth térre tizenkét egymás mellől, időben egymás után induló 500 fő alatti tüntetést jelentettek be. Bár a Kossuth térre csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni, azok számára, akiknek nincs ilyen igazolásuk, külön 500 fő alatti tüntetések tartanak majd a közelben, hogy ők is hallhassák a beszédeket.

Hasonló módszerhez folyamodik a Mi Hazánk párt is. Novák Előd alelnök közleményben jelentette be, hogy pártja családi napját május 29-én egyszerre több, közvetlenül egymás mellé bejelentett rendezvényként tartják meg az Óbudai-szigeten, ezzel megsokszorozhatják az 500 fős létszámkorlátot.