Az uborka, latin nevén Cucumis sativus himalájai völgyekből származó egyéves növény, amit mára már szinte minden országban termesztenek. A kobakos növények családjába tartozik, rokonai a dinnyéknek, tököknek. Fogyasztói szempontból, a termés mérete alapján csoportosítjuk, így megkülönböztetjük a konzervuborkát (fürtös uborkát), ami 14 cm-nél kisebb, a saláta típusút, ami 14–30 cm közötti és a kígyóuborkát, ami 30 cm feletti hosszúsággal rendelkezik.

Az uborka könnyen termeszthető zöldség, így saját konyhakertünkbe is érdemes ültetni.

Mire figyeljünk vásárlás során?

A vásárlásnál fontos, hogy alaposan szemügyre és a kezünkbe is vegyük az árut. Azt az uborkát válasszuk, amelyik szép zöld és kemény húsú. Ha piacról vásárolunk, próbáljuk száraz időben beszerezni, ugyanis nagy esőzés után megkeseredhet. Ha kovászolásra szánjuk, akkor a közepes méretű fürtös uborkából a lehető legfrissebbet és a keményebbet válasszuk.

Hogyan érdemes tárolnunk?

A nyers uborkát a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tároljuk, így akár két hétig is eltartható, és ha már megvágtuk, csomagoljuk frissen tartó fóliába - írja a Nébih az "Ételt csak okosan" oldalon.

Mire használjuk?

Felhasználási területe igen tág, az élelmiszeriparon kívül, a kozmetikai iparban és a bőrgyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák, bőrpuhításra, arcpakolásra vagy épp a leégett bőr kezelésére. Hazánkban leggyakrabban nyersen, salátaként (uborka-, görögsaláta, tzatziki) vagy kovászolva fogyasztják, de egyre nagyobb teret hódítanak a különlegesebb fogások, mint az uborkaleves, uborkalimonádé, uborkafőzelék vagy az uborkafagylalt.

A magjából nyert olaj beltartalmilag az olívaolajra hasonlít. Jótékony hatással bír a gyomor működésére, valamint vízhajtó hatású is. Fogyasztás előtt ne hámozzuk meg az uborkát, ugyanis a héja tartalmazza a vitaminok és ásványi anyagok kiemelkedő részét.

Végül összegyűjtöttünk néhány szabályt, amelyek ahhoz kellenek, hogy finom, roppanós kovászos uborkáink legyenek.

Hogy lesz roppanós a kovászos uborka?

Alaposan mossuk meg a zöldséget, majd vágjuk le mindkét végét, és készítsünk hosszanti irányú bemetszéseket is, hogy a lé tökéletesen átjárhassa az uborkát, ezzel felgyorsítva az erjedési időt.

Egy ötliteres üveg megtöltéséhez 2,5 kiló uborkára, 2 liter vízre, három-négy evőkanál sóra, egy nagy csokor friss kaporra és egy szép szelet kovászos kenyérre lesz szükségünk.

Fontos, hogy olyan kenyeret használjunk, amely tartalmaz kovászt, hiszen csak ezek tudják beindítani az erjedési folyamatot. A hagyományos fehér kenyerek és a klasszikus félbarnaváltozatok jó választások lehetnek, biztos, ami biztos, kérdezzünk rá az eladónál.

Az uborkákat állítva sorakoztassuk az üvegbe, hiszen a lentről fölfelé forró, erjedő lé így tud a leggyorsabban áthaladni a zöldségeken. Az üvegek tetejét pedig takarjuk le, és napos helyen tartsuk.

Az uborka nagyjából öt nap alatt elkészül, de a negyedik napon érdemes leemelni a kenyeret, és megkóstolni, ugyanis lehet, hogy már a negyedik napon azt mondjuk: tökéletes! Ha jónak ítéljük, távolítsuk el a kenyeret, szűrjük át a levet, és kisebb üvegekbe helyezzük át az uborkákat. Öntsük fel a lével, szorítsuk rá a kupakot és tároljuk hűtőben fogyasztásig.