Vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés, hivatali vesztegetés, ügyvédi visszaélés és közokirat-hamisítás bűntette miatt emeltek vádat kilenc ember, köztük három ügyvéd ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint egy férfi 2019 szeptembere és 2020 márciusa között több társával - köztük egy ügyvéddel - egy vállalkozótól 102 millió forintot és 1,8 millió eurót kért és kapott - közölték.

Arra hivatkoztak - valótlanul -, hogy ebből az összegekből hivatalos személyeknek kell fizetni annak érdekében, hogy a vállalkozó és cégei ellen ne induljon adóhatósági és büntetőeljárás, a már zajló eljárások pedig számára kedvezően fejeződjenek be. Amikor egy ügyben később mégis gyanúsítottként hallgatták ki a vállalkozót, egy másik ügyvéden keresztül újabb 100 millió forintot kértek tőle azért, hogy az eljárást hivatalos személyek segítségével a számára kedvezően befolyásolják és a nyomkövető eszköz a lábáról lekerüljön.

A vállalkozótól egy másik ember 2018 végétől 16 hónapon keresztül ugyancsak kapott havi 10 millió forintot, miután valótlanul arra hivatkozott, hogy a pénzből magas beosztású NAV-os kapcsolatának fizet és elintézi, hogy a vállalkozó cégeit ne vonják adóhatósági vizsgálat alá.

A vállalkozót közvetítőkön keresztül egy harmadik ügyvéd is megkereste azzal, hogy 150 millió forintért eléri a vele szemben indult büntetőeljárás neki kedvező módon történő lezárását. Az ügyvéd - szintén valótlanul - arra hivatkozott, hogy mindezt a miniszterelnök, a legfőbb ügyész és egy magas beosztású NAV vezető segítségével tudja elérni, és ezért a kért pénzből nekik is kell fizetni.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte, hogy ez az ügy

jó példája annak a jelenségnek, amikor állami, gazdasági, politikai szereplőkre hivatkoznak az elkövetők, és annak érdekében, hogy erre hivatkozva pénzt csaljanak ki, azt állítják, hogy velük korrupciós kapcsolatban állnak.

Hozzátették: ezek az ügyek így alkalmasak arra, hogy a lakosságban azt a látszatot keltsék, hogy egyes eljárások eredményét magas beosztású hivatalos személyek megvesztegetésével el lehet intézni. 

Ezért az ügyészség az ilyen jellegű, kiemelt tárgyi súlyú korrupciós bűncselekmények esetében a törvény szigorának alkalmazásával mindig végrehajtandó szabadságvesztést indítványoz. Kivételt jelenthet, ha az elkövető - még mielőtt a hatóság tudomására jutna -, bejelenti a cselekmény és a kapott pénzt a hatóságnak átadja. Ilyen esetekben a büntetés korlátlanul enyhíthető, illetve mellőzhető.

A konkrét ügyben az ügyészség a szabadságvesztés kiszabásán túl azt is indítványozta, hogy a bíróság a három jogászt az ügyvédi foglalkozástól tiltsa el, valamint az egyes vádlottakkal szemben a rendőrség által biztosított vagyontárgyakon felül összesen több mint 857 millió forint értékben rendeljen el vagyonelkobzást.