Benyovszky Móric (1741-1786) a világ nagy utazói és felfedezői közé tartozik, élete során négy különböző világrészt járt be, földrajzi felfedezéseivel több ország történelmébe írta be a nevét. Nevéhez köthető többek között Kamcsatka első földrajzi, néprajzi és állattani leírása, valamint Tajvan részletes bemutatása, megismertetése Európában. Benyovszky kiváló diplomáciai kapcsolatokkal rendelkezett, a 18. század meghatározó politikai személyiségeivel gyakran találkozott. Életének meghatározó része volt a Madagaszkáron töltött idő, ahol a törzsi ellentétekben élő népeket próbálta békíteni fegyverek használata nélkül.

A Magyar Nemzeti Bank a Benyovszky-emlékév keretében 10 ezer forint névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 forint névértékű színesfémből készült változatát bocsátotta ki hétfőn. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Az emlékérme előlapjának központi motívumaként egy háborgó tengeren haladó fregatt ábrázolása látható, utalva a 18. századi utazásainak legfőbb eszközére. A háttérben a világjáró utazásaira utaló sematizált iránytű részletének ábrázolása jelenik meg. Az érme szélén fent félköriratban, találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei a vízszintes középvonaltól kissé jobbra kezdődően a „2021” verési évszám, a „BP.” verdejel és a „MAGYARORSZÁG” felirat, valamint egy stilizált fordulatszimbólumot követően a „10000”, illetve a „2000” értékjelzés és a „FT” felirat olvasható - közölte az MNB. 

Az emlékérme hátlapjának középpontjában Gróf Benyovszky Móric mellvértes portréja szerepel. A háttérben Benyovszky utazásainak időpontjait és az útvonalakat rögzítő térképábrázolás Madagaszkárt is befoglaló részlete látható. A portrétól jobbra – vízszintesen – a világutazó születési és halálozási évszáma „1741-1786” olvasható. Az emlékérme szélén, felső félköriratban a „GRÓF BENYOVSZKY MÓRIC” felirat olvasható, lent, középen, a mellvért ábrázolásába illesztve, a tervező Kereszthury Gábor mesterjegye látható.