"A hatályos Munka Törvénykönyve nem segíti a munkahelyteremtésben a magyar gazdaságot, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium egy új Munka Törvénykönyve elkészítésbe kezdett, amelyet egy széleskörű konzultációsorozatot követően kíván benyújtani a kormánynak" - áll abban a közleményben, amelyet az NGM adott ki azután, hogy azokkal a szakszervezetekkel egyeztetett, amelyek - a közlemény megfogalmazása szerint - "érdemi észrevételt tettek a Munka Törvénykönyve konzultációs tervezetéhez".

A közlemény szerint a munkavállalói oldallal történt egyeztetésen az NGM leszögezte: "a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelme nem gyengül, az megerősítésre kerül azzal, hogy a tervezet törvényi garanciát kíván adni arra, hogy minden ilyen jellegű tevékenység - a jelenlegi gyakorlat helyett - a jövőben szabályozott körülmények között történjen. A személyiségi jogok védelméhez tartozik az is, hogy az álláskeresőt továbbra sem kötelezhetnék pl. terhességi teszt elkészítésére."

Az NGM szerint az új Munka Törvénykönyve nem csökkenti az alapszabadság és az életkor alapján járó pótszabadság mértékét, és lehetővé teszi, hogy a kollektív szerződés a jövőben is korlátozás nélkül állapíthasson meg életkorhoz kapcsolódó pótszabadságot a munkavállaló javára.

A szaktárca közleménye azt is kiemeli, hogy a Munka Törvénykönyve tervezete a nemzetközi és európai uniós irányelveknek megfelelő szakszervezeti jogokat kíván biztosítani.

A közlemény szerint az NGM tervezetéhez beérkezett, illetve elhangzott szakmai javaslatokat a tárca szakértői munkacsoportja elemzi.

A munkaadói oldal érdekképviseleteivel a tárca augusztus 12-én vitatja meg az Mt. Tervezetét.