A kormány egyetért azzal, hogy a nemzeti köznevelés hatékonyabb megvalósítása érdekében szükséges a tankönyvellátás színvonalának további emelése, az egységesen magas minőségű tankönyvekkel való ellátás megvalósítása, ennek érdekében ki kell alakítani az egységes elveken és követelményeken alapuló, nem piaci elven működő, állami feladatként ellátandó és központi irányítású köznevelési tankönyvfejlesztés és tankönyv-előállítás rendszerét - áll a kormány határozatában, ami ma jelent meg a Magyar Közlönyben.

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár idén augusztusban még azt nyilatkozta a HírTVben, hogy "nincsen szó a tankönyv-előállítás államosításáról". Hoffmann Rózsa ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja korábban sajtótájékoztatóján azt a kérdést intézte hozzá: igaz-e, hogy a tankönyvterjesztés után a kormány a tankönyvpiacot is államosítani akarja? "Nem lesz bonyolultabb a rendszer, nem lesz drágább a tankönyv, és nincs szó a tankönyv-előállítás államásításáról sem" - fogalmazott Hoffmann Rózsa. Ugyanakkor kitért arra, hogy az egész tankönyvkiadást újra kell gondolni. Dolgoznak is rajta, de semmiben nincsen még döntés - mondta akkor az államtitkár, megjegyezve: "Kunhalmi Ágnesnek ez a víziója jelenleg nélkülöz mindenféle alapot".

A ma megjelent kormányhatározat szerint az emberi erőforrások miniszterének azonnal előterjesztést kell készítenie a kormány részére a tárcáját érintő strukturális, szervezeti, személyi és költségvetési intézkedések megtételére, amelyek garanciát jelentenek az állami fejlesztésű új kísérleti tankönyvek, az ezekhez kapcsolódó digitális tananyagok 2014/2015. tanévben történő elkészítésére, kipróbálására, továbbá ennek érdekében a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló minisztériumi rendelet módosítására.

Továbbá meg kell vizsgálnia a miniszternek az állami köznevelés tankönyvfejlesztési és tankönyv-előállítási kapacitásának jelenlegi feltételeit, bemutatni az új állami rendszer kialakításához szükséges lépéseket, az erőforrások biztosításának módját, és ez alapján előterjesztést kell készíenie a kormánynak az állami tankönyvellátásról.

 

Az MKKE másfajta tankönyvszabályozást szeretne

A tankönyvforgalmazás a rendszerváltás utáni időszak egyik megoldatlan kérdése volt, ám a 2011-es törvénymódosítás után a rossz rendszer tovább romlott − állapította meg Kolosi Tamás, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) felügyelőbizottsága elnöke, a Líra Könyv Zrt. igazgatósági elnöke. A törvénymódosítás előtt a kormányzat nem konzultált a szakmával, így a könyvszakmai szempontok egyáltalán nem érvényesültek. Kolosi szerint a központosítás 15-16 milliárd forintos forgalmat von ki a hagyományos könyvkereskedelemből, növelve a piac likviditási problémáit. Úgy látja, hogy az új rendszer súlyosbítja a könyvszakmára jellemző problémákat, például a körbetartozást, a késedelmes kifizetéseket. Zentai Péter László, az MKKE igazgatója bírálta a tankönyvkiadás tervezett monopolizálását, amelynek hírét az oktatási államtitkárság sem cáfolta. Véleménye szerint nem igaz az az állítás sem, hogy pazarló a jelenlegi rendszer.