Már húsvét után szükséges lett volna egy újabb áremelés a baromfiiparban, azonban erre május vége előtt kevés esélyt látnak a baromfi feldolgozók - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnökségi tagja. Elmondása szerint az év elején kialakult kínálati piac kismértékben enyhült már ugyan, de még mindig érezteti hatását. Egyelőre egyfajta áremelés előtti kötélhúzás látszik a csirke és a pulykatermékek piacán: az egyes termékeknél elért kisebb emelést gyakorta pár héten belül visszakérik az akciók kedvéért a kereskedelmi láncok. A csirkehús piaca középgyenge fogyasztás mellett stabil, az árak pedig nyomottak - mondta Bárány László, ez pedig az első negyedéves élőállat telepítéseken is látszik, gyakorlatilag nem változott 2012 azonos időszakához képest.

A pulyka piaca kezd kilábalni a január-februári sokk után, igaz, ez sajnos annak az összességében mintegy 25 százalékos vágáskapacitás csökkenésnek a hatása, amely az elmúlt hónapok üzembezárásai nyomán alakult ki - mondta Bárány László. Emlékeztetett arra, hogy csak az év első négy hónapjában feladta az élőpulyka vágást a Sága sárvári üzeme, egy dél-balatoni és egy szabolcsi pulykaüzem, a pacsai baromfi feldolgozó pedig a múlt héten jelentette be, hogy nem tudja folytatni a termelést. Mindez a csökkenő kapacitás miatt a piaci áraknak és a forgalomnak úgymond jót tett, azonban számos család megélhetése lett oda.

Tavasszal lesz áremelés

Egyelőre a májusban induló grill szezontól várja az ágazat, hogy ismét nőhet a fogyasztás, és ennek nyomán kismértékben a feldolgozói átadási ár is. Utóbbi kapcsán Bárány elmondta, hogy várhatóan lesz áremelés, a mértéket azonban megtippelni sem szerette volna, annyi minden befolyásolhatja még. Többek között az uniós baromfipiac alakulása, ami egyelőre még nem is körvonalazódik, hogy merre fordul. Annyi bizonyos, hogy a magas takarmányárak kontinens szerte veszteségeket okoztak a baromfi hizlalásban, feldolgozásban, sőt a takarmány előállításban érdekelt cégeknek is.

Májusban egyébként már pontosabb termésbecslések állnak majd a piaci szereplők rendelkezésére a legfontosabb termények várható hozamával kapcsolatban is. A termelők mindenesetre bíznak abban, hogy jelentősen csökkenhetnek majd a takarmányköltségeik az új termés betakarítása után. Az mindenesetre látszik, hogy a világ jelenleg nem tud, de nem is akar több pénzt, valós árat fizetni az alapvető élelmiszerekért, és az árak alacsonyan tartásában komoly szerepük van a kiskereskedelmi láncoknak - tette hozzá Bárány László.

A sertéságazathoz hasonló támogatást várnak

Egyelőre várjuk a vidékfejlesztési tárca válaszát a nagyjából egy hónapja megfogalmazott kérésünkre, miszerint emeljék a baromfi állatjóléti támogatásokat a sertéságazatban járó szintre - mondta Bárány László. Ezzel biztosítható lenne, hogy az ágazat kihúzza ezt az évet. Az már látszik, hogy az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését kevéssé tudná állni a költségvetés.

A Baromfi Termék Tanács múlt pénteki levelében ezért azt kéri a szaktárcától, hogy a sertéságazatban tervezett 5 százalékos áfakulcsot terjesszék ki ezen az ágazaton belül is a baromfitápokra, a napos és vágóüzemi élőállatok kereskedelmére is. Ezzel növelhető lenne az ágazat belső finanszírozó képessége, és a termékpálya elején jelentős csapás lenne a szürke gazdaságra is.