A kormány 2 milliárd 61,9 millió forintot csoportosít át az idei költségvetésből a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és titkársága számára irodaépület-vásárlásra - a kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg. Az azonnali határidővel elrendelt átcsoportosításért Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter felel.

A kiváltságos jogokat élvező MMA-nak eddig annak ellenére nem futotta irodára, hogy már megkapta használatra a Hősök terén álló Műcsarnokot, az V. kerületi Pesti Vigadót és a budai Hild-villát. Az idei költségvetésben 4,5 milliárdot kapott működésre a jobboldali művészek által 2012-ben alapított - Makovecz-féle "ellenakadémiaként" is nevezett - MMA.

Ingatlanok használatra

A kormány ingyenesen adta át a Műcsarnokot működtető Műcsarnok Nonprofit Kft. tulajdonjogát 15 éves használatra az MMA-nak "közfeladatai ellátása érdekében". A kft. működésének finanszírozásához márciusban 153 millió forint plusz forrást is kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetéséből.

Az V. kerületi Pesti Vigadó szintén térítésmentesen került idén márciustól az MMA tulajdonába a "magas színvonalú művészi alkotómunka közösségi feltételeinek megteremtése" érdekében. (A Vigadó épületét több ütemben újította fel az állam, 2004 óta mintegy 4,5 milliárdot költöttek a munkákra.) A létesítmény működtetéséhez tavaly a költségvetés tartalékából közel 1,1 milliárd forintos támogatást is kapott az MMA.

Az akadémia egy budai villával is gazdagodott: a Budapest XII. kerület, Budakeszi út 38. szám alatti Hild-villa tavaly novembertől került ingyen az MMA tulajdonába az általa létrehozni tervezett "kutatóintézet tevékenységéhez kapcsolódó feladatok ellátása, valamint további szakmapolitikai célok megvalósítása érdekében".