Ebből az összegből fedezik többek közt a Bicske-Felcsút Puskás Akadémia szakasz megtervezését, és az Alcsútdobozi arborétum-Vértesacsa szakasz megvalósítási tanulmányát is. A Vál-völgyi Kisvasút Bicske-Lovasberény közötti, eddig el nem készült szakaszainak kivitelezését a II. ütemben valósítják majd meg, amelyhez pótlólagos költségvetési forrást biztosítanak.

A kormány korábban a kisvasutak növekvő népszerűségével indokolta a fejlesztéseket. Egy további rév, hogy Magyarország a jövőben kisvasúti járműveket exportálhat. A kormány ugyanis felhívta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. útján mérje fel a "keskeny nyomközű vasúti járművek beszerzésére vonatkozó igényeket és a hazai gyártók exportlehetőségeit" az EU tagállamaiban - írta a Magyar Nemzet.

Az egyik kormányhatározat konkretizálja a kormány által tavaly decemberben meghirdetett keskeny nyomtávú vasúti fejlesztéseket. Erre akkor a MÁV kapott 10 milliárd forintot, amelyből neki csak 1 milliárd 463,8 millió forint marad. Viszont kap a földművelésügyi miniszter 6 milliárd 45 millió, míg a nemzeti fejlesztési miniszter 2 milliárd 491,2 millió forintot, ugyanerre a célra. Az előbbi összegből a miniszter az erdőgazdaságokkal köthet támogatási szerződést, míg a kisebb összegből a nemzeti fejlesztési miniszter a határozat mellékletében felsorolt fejlesztéseket támogathatja.( A mellékletben nem szerepel, de a határozat szerint a járműfejlesztésnek is ez a forrása.)

A Magyar Közlönyben megjelent tervezési listán szerepel - egyebek mellett - a debreceni Zsuzsi Erdei Vasútnak a Debrecen nagyállomási bekötése, továbbá három egymáshoz közeli kisvasúti fejlesztés tervezése. Ezek a következők: Bicske - Felcsút Puskás Akadémia, fonódó vágány (HM olajtárolótól csak kisvasút Felcsútig; megvalósítási tanulmány készítése az Alcsútdobozi arborétumtól Vértesacsáig tartó vonalra, továbbá vizsgálati dokumentáció készítése a Vértesacsa-Lovasberény szakaszra.

A kivitelezési listán szerepel többek között a MÁV Gyermekvasút, a nagycenki kisvasút valamint a Balatonfenyves Gazdasági Vasút jelenleg működő szakaszának (Balatonfenyves-Somogyszentpál) felújítása. Három börzsönyi vasút is felújítandók között van, ezek a következők: a nagybörzsönyi, a Szob-Márianosztra közötti, valamint a Királyréti meghosszabbítása a kismarosi alsó állomástól Verőcéig. (Az utóbbi megnevezése kétértelmű, értelmezhető úgy is, hogy Királyréttől megy tovább ez a szakasz.)