A Malév Magyar Légiközlekedési Zrt.-nek újabb 5 milliárd forintot ad az állam, tulajdonosi kölcsön formájában - derül ki egy csütörtök este napvilágot látott kormányhatározatból. A pénz forrása a 2011-es költségvetésben a rendkívüli kormányzati intézkedések cím lesz. A jogszabály szerint a kabinet elrendelte, hogy a a légitársaság számára ötmilliárd forint értékű tulajdonosi kölcsönt folyósítson az MNV Zrt. azonnali határidõvel.

Legutóbb novemberben kapott tulajdonosi kölcsönt a Malév 4,2 milliárd forint összegben, amelyről a légitársaság akkor azt közölte, hogy az a következő közgyűlési döntésig biztosítja a Malév finanszírozását. A legutóbbi közgyűlés december 21-én nem döntött a Malév tőkehelyzetéről. Berényi János, a Malév Zrt. elnöke december 22-én jelentette be, hogy a január 6-ra összehívott, újabb rendkívüli közgyűlésig döntés születik a Malév tőkejuttatásáról. Az elmúlt hónapokban a kimagasló kereskedelmi teljesítmények révén elért pozitív üzemi működés további zavartalan folytatását nem befolyásolja a légitársaság tőkehelyzetének rendezési folyamata - fogalmazott akkori közléményében az elnök. A Malév idén már 20 milliárd forintot meghaladó állami támogatást kapott, az elmúlt években pedig összességében száz milliárdra rúgó összeget - írta korábban a Napi Gazdaság.

A tegnapi kormányhatározat másik része azt rögzíti, hogy az állami tulajdoni részesedések növekedését eredményezõ kiadásokra 8,204 milliárd forint jut, míg további 196 milliót adnak tanácsadók, értékbecslõk és jogi képviselõk díjára. A kormányhatározat a közzétételt követõ napon, azaz pénteken lép hatályba. Eszerint a 8,4 milliárdot a harmadik negyedévben csoportosított át a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedések költségvetési fejezetből az MNV Zrt.-hez. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapunkkal azt közölte, hogy a 8,4 milliárd forint a Rába-részvények vételára.