Magyarország fontos partnernek tekinti Pakisztánt abban a törekvésében, hogy erősítse kapcsolatait az ázsiai országokkal - foglalta össze Takács Szabolcs külügyminisztériumi helyettes államtitkár szavait a The Express Tribune pakisztáni hírportál. A magyar tisztviselő iszlámábádi látogatásán a pak-magyar együttműködés lehetőségeiről tárgyalt.

Takács elmondta, hogy a két ország állami tisztviselői évente találkoznak, ám szeretnék a kapcsolatokat ennél magasabb szintre emelni. Budapest tető alá akar hozni egy felső vezetői szintű látogatást még idén és meghívná Sartaj Aziz miniszterelnököt magyarországi látogatásra.

A magyar kormány 2010-ben meghirdetett keleti nyitási politikája keretében újra akarja építeni kapcsolatait a világ minden részén lévő országokkal, különösen az ázsiai és a közel-keleti államokkal. Pakisztán az egyik fontos partner. Ebbe a politikába illeszkedett a pakisztáni üzletember-delegáció látogatása Magyarországon február közepén.

Miközben a keleti nyitás eltérést jelent Magyarország rendszerváltás utáni eredeti erőfeszítésétől, amelyben igyekezett újra megtalálni helyét Európában, a pak-magyar kapcsolatok erősítse előtt az nyitja szélesre a kapukat, hogy az EU 2013 decemberétől vámmentes bejutási lehetőséget kínál a pakisztáni cégeknek Európába.

Takács javaslatokat adott át a két ország kereskedelmi kamaráinak együttműködéséről, és viszont javaslatokat vár a pakisztáni féltől. A felek a technológia átadása terén, az agrárgazdaságban, a gyógyszeriparban és az energiaszektorban is együttműködhetnek. Az utóbbi záloga a Mol 15 éves múltra visszatekintő pakisztáni jelenléte. A budapesti kormány 80 pakisztáni diáknak kínál felsőoktatási tanulási lehetőséget Magyarországon.