A várható áremelkedés oka, hogy az elmúlt héten a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) 3,1 százalékkal emelkedett a mediterrán piacon - olvasható a GKI Energiakutató elemzésében. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára ennél kisebb mértékben, de szintén emelkedett, heti átlagban 0,8 százalékkal, ráadásul a forint is gyengült a dollárral szemben. A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 6, míg a gázolaj esetében 3,7 százalékos emelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok így összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a benzin esetében akár az 5 forintot is meghaladó, míg a gázolaj esetében kb. 4 forint áremelkedést indokolnák 16-án, hétfőn. Ugyanakkor az elmúlt héten jelentős különbség mutatkozott az északnyugat-európai és a mediterrán piaci árak között, és úgy tűnik, hogy a MOL az előbbi alakulásához igazította az árait - írja a GKI Energiakutató. Márpedig ez azt jelenti, hogy a következő heti árváltoztatások egy magasabb bázison alapulhatnak, így összességében azt feltételezik, hogy a MOL a benzin esetében egy szerényebb, 2-3 forintos, míg a gázolaj esetében 3-5 forint közötti áremelkedést érvényesít 16-án, hétfőn. Ezzel a benzin kiskereskedelmi átlagára így 419 forint, a gázolajé pedig 423 forint lehet július 18-án, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin 12, a gázolaj kb. 16,5 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 10 százalékkal kevesebb benzint és kb. 13 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.