A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) újabb kvótaeladásokról tárgyal japán vállalatokkal - számolt be a Bloomberg. A mostani ügylet 5 millió AAU (kiotói) kvótát érinthet. Az eladás feltétele, hogy a japán válallatok beazonosítsák magukat és az illetékes parlamenti bizottság engedélyezze az ügyletet - közölte a tárcára hivatkozva a Bloomberggel, lapunk kérdésére azonban későbbre ígért tájékoztatást a minisztérium sajtóosztálya, a tárgyalások tényét egyelőre nem erősítették meg.

Korábban már értékesített magyar szén-dioxid-kibocsátási kvóták újbóli felbukkanása miatt szüneteltették a kereskedést a párizsi székhelyű Bluenext tőzsdén. A szaktárca 1,7 millió CER-egység értékesítéséről szerződött 9-9,5 euró közötti egységáron, amelyek közül hétezer kerülhetett vissza az európai kereskedésbe. Egy hongkongi kereskedőház juttatta vissza Európába a Magyarország által jóhiszeműen eladott, CER kvótákat, azaz szén-dioxid-kibocsátási egységeket - írta korábban a The Sunday Times.

A CER (Certified Emission Reduction) kvóta akkor keletkezik, amikor egy fejlett ország egy fejlődő országban olyan beruházást valósít meg, amelynek eredményeként csökken a szén-dioxid-kibocsátás. A magyar államhoz hazai cégektől kerülhet ilyen kredit, a vállalatok általában kereskedőkön keresztül vásárolnak egységeket. A CER-ek a kettős felhasználás elkerülése érdekében csak az EU-n kívül értékesíthetők. Az AAU (Assigned Amount Unit) ezzel szemben a kiotói egyezményben meghatározott kibocsátáscsökkentési vállalásból származik, az államközi megfelelés eszköze, az AAU-egységeket 2008 és 2012 között lehet értékesíteni a nemzetközi piacon. Az államok eldönthetik, hogy az ENSZ felé CER- vagy AAU-egységekben teljesítenek.