Az azonban, hogy újszülöttünk ténylegesen mekkora életkort ér majd meg többek között az orvostudomány előrehaladásától, az életkörülményektől és végül, de nem utolsó sorban az életmódjától is függ. Éppen ezért az életstílust sem szabad alábecsülni, hiszen a WHO szerint az úgynevezett életmód-betegségek, mint például a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a túlsúly által kialakult betegségek a leggyakoribb halálozási oknak számítanak a fejlett ipari országokban. Ez Magyarország vonatkozásában is igaz, ahol a rák, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések évek óta a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak és kockázatot jelent a túlsúly egyre nagyobb mértékű elterjedése is. Az európai lakossági egészségfelmérés (European Health Interview Survey) legújabb tanulmánya szerint a 35 évnél idősebb férfiak közel 70 százaléka, a 35 évnél idősebb nők pedig több mint 60 százaléka túlsúlyos Magyarországon és ez növekvő tendenciát mutat.

Mindazonáltal optimisták vagyunk, hogy újszülöttünk a századfordulón ünnepli majd a 90. születésnapját, míg például egy fiú, aki 1951-ben született az akkori várható életkora alapján mindössze 60,1 évet élt, lányoknál ez 64,7 év volt. Az orvostudomány fejlődésének és a magasabb életszínvonalnak köszönhetően egy mai 60 éves férfi esetében a statisztikák alapján arra számíthatunk, hogy megéri a 79. életévét és egy 60. éves nő pedig nagy valószínűséggel ünnepelheti majd a 82. születésnapját.

Életének első három évét újszülöttünk szülei védőszárnyai alatt tölti majd, melynek során mindenekelőtt az anya foglalkozik a gyerekkel. 2015-től naponta több órát tölt majd az óvodában és 2018-ban megkezdi az iskolát. A már évek óta csökkenő születésszám miatt az osztályok egyre kisebbek lesznek, így nem minden településen lesz általános iskola. A felső-tagozatos életkor elérésekor a pályaválasztási lehetőségeket szem előtt tartva a gimnázium mellett döntenek. Osztálytársainak majdnem a fele ezt az utat választja. Nyolc évvel később újszülöttünk megkapja az érettségi bizonyítványát és ezzel jogosultságot szerez arra, hogy egyetemen tanuljon tovább.

Újszülöttünk 2030-ban kezdi meg egyetemi tanulmányait egy magyarországi egyetemen, műszaki tudományos szakirányon. A későbbi munkalehetőségekre való tekintettel spanyol és portugál nyelvtanfolyamokra jár, mivel Latin-Amerika világviszonylatban a legerőteljesebben növekvő régiók közé tartozik. Németországban és az USA-ban töltött külföldi egyetemi szemeszterek után újszülöttünk öt évvel később master fokozattal fejezi be tanulmányait. Mielőtt azonban munkát keresne, régi álmát váltja valóra és néhány hónapra Brazíliába utazik.

Európában a demográfiai csúcs gyermekei, avagy az úgynevezett "erős generáció" időközben nyugdíjba ment és évről évre több munkavállaló megy nyugdíjba, mint amennyi ember utánpótlásként munkába áll. Éppen ezért tanulmányai végeztével és Latin-Amerikából való visszatérését követően újszülöttünk előtt minden ajtó nyitva áll. Első állását 2036-ban kapja meg egy német vállalatnál, amelyet egyetemi tanulmányai alatt gyakornokként már megismert. Három évvel később munkaadója Brazíliába küldi.

Harmincas éveinek közepén újszülöttünk elfogadja a magyar konkurencia jól fizető állásajánlatát. A vállalat ugyan kisebb, azonban szintén kitűnő szociális juttatásokat biztosít, mint pl. ingyenes gyermek-felügyeletet, vállalati önkéntes pénztári tagdíjátvállalást és továbbképzési lehetőségeket, és ami lényeges előnynek számít, a munkavégzés helye- legalábbis egyelőre- Magyarország. Újszülöttünk időközben már megnősült és az első gyermek útban van. A növekvő piacok felé való terjeszkedésnek köszönhetően újszülöttünk az elkövetkezendő években gyakran dolgozik Törökországban, Tunéziában és Egyiptomban. A család azonban Magyarországon marad, mivel házastársa jól fizető állást talált és gyerekük iskolába megy.

2055-ben kap egy ajánlatot, hogy Latin-Amerikában egy új kirendeltséget építsen fel. Az egyedüli gyerekük időközben már kirepült otthonról, egyetemre jár, ezért újszülöttünk úgy dönt, hogy elfogadja az ajánlatot. Házastársa vele megy. Szülei azonban egyre betegebbek. Hosszas keresgélés után végül találnak egy ambuláns gondozói szolgálaton egy képzett idősgondozónőt, aki naponta egyszer felkeresi és gondozza a szülőket. Mivel a kormány az alacsony születésszám és a növekvő életkilátások miatt kénytelen volt a nyugdíjkorhatárt 70 évre emelni, újszülöttünk 2082-re éri el azt az életkort, hogy kétéves tanácsadói szerződéssel a zsebében elhagyja munkaadóját. Ez, időközben már a legtöbb vállalatnál bevett gyakorlat, mivel ily módon nemcsak a tapasztalt munkatárs szaktudását tudják hasznosítani, hanem ez tudás átadást is jelent a fiatalabb generációnak.

Mivel nem szeretnének saját gyermeküknek a terhére lenni, ezért újszülöttünk és felesége öt évvel később úgy döntenek, hogy egy idősek otthonában lévő lakásba költöznek. A létesítményen belül nemcsak vásárlási lehetőség, számos napi szükségleti cikket árusító üzlet, és sportlétesítmény van, hanem ambuláns gondozói szolgálat valamint ápolási intézet is. Mivel felesége időközben sokat betegeskedik és újszülöttünk is néhány időskori egészségügyi problémával küzd, ezért a külföldi utak ritkábbak lesznek, ezzel szemben egyre gyakrabban kirándulnak a környéken. A kikapcsolódásról az idősek otthona gondoskodik. 2100 szilveszterét és a 88. születésnapját családjával együtt ünnepli meg.