A Napi Gazdaság cikke.

Ezek jegyében januártól megszűnik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hegemóniája, az egy biztosító + 19 megyei pénztár helyébe hét regionális pénztár lép. Ezzel a lépéssel a szaktárcának az a célja, hogy erősítse az egészségbiztosító szolgáltatásvásárlási szerepét, növelje a szolgáltatásnyújtás színvonalát, minőségét és hatékonyságát, ezáltal pedig igazságosabbá váljék az elosztás és magasabb szintű legyen az ellátás - olvasható az Egészségügyi Minisztérium jövő évi változásokat ismertető sajtóanyagában.

A regionális pénztárak ügyfélszolgálatokat működtethetnek; a kirendeltségek végzik majd a jogviszony-ellenőrzést, a táppénz, a taj-szám, a gyed, illetve az európai egészségbiztosítási kártya kiadását.

A jövő évben kezdik meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár betegazonosítási rendszerének, valamint a nemzeti e-Health rendszer fejlesztését, ami a régóta ígért elektronikus kártya bevezetését készíti elő.

Az oktatásban megjelenhet az egészségérettségi, ennek keretében gyermek-egészségügyi kiskönyvben tartanák nyilván a fiatalok egészségi állapotát. A 16 éveseknél alapos egészségügyi szűrést végeznek, továbbá a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elsősegély-nyújtási ismeretekkel látják el őket - az erről szóló igazolást a kiskönyvben tartanák nyilván.

Ami az ellátást illeti, a minisztérium jövőre újragondolná a háziorvosi finanszírozási rendszert, hogy az alapellátásban is elérhetővé váló szakorvosi többlettevékenységet: a szűrést és a gondozást is teljesítményalapon díjazhassák. Fejlesztik továbbá a védőnői hálózatot, várhatóan februárig eredményt hirdetnek a háziorvosi rendelők korszerűsítésére kiírt 7,8 milliárdos pályázaton, amelyre 353 pályázat érkezett. Már folyik a valós költségeken alapuló finanszírozási ráfordítások vizsgálata, az ennek során begyűjtött adatokat az első félévben dolgozzák fel, hogy abból az egyes egészségügyi eljárások tényleges költségei, azok egymáshoz viszonyított arányai megismerhetők legyenek.

Ezek alapján pedig számos eljárás kódjának módosítására, új kódok kialakítására, az elavultak megszüntetésére készül a szaktárca, a szakmai szervezetekkel együttműködve. Végső soron egy új alapokon szervezett teljesítményvolumen-korlát rendszert alkotnak.