Nem sok és mégis szinte minden. Ma már más ül a jegybankelnöki és a nemzetgazdasági miniszteri székben, s szemmel láthatóan a kormányzat is kezdi belátni, hogy nem lehet a bankrendszer nélkül gazdasági növekedést elindítani. Erről beszélt kinevezése előtt a bizottságokban az új nemzetgazdasági miniszter, s ugyanezt az üzenetet hordozza, hogy Varga Mihály személyesen vett részt a pénteki testületi ülésen, ahol beszédében szintén az együttműködésre helyezte a hangsúlyt. Varga eddig is az egyik legkonstruktívabb tárgyalópartner volt − hallani a tárgyalásokon részt vevő bankároktól.

A párbeszéd persze közel sem elég − kezet adhatunk egymásnak, de a szavunkat tartani kell −, erre aligha kell majd emlékeztetni Patai Mihályt, aki sohasem rejtette véka alá, hogy baráti kapcsolatot ápol a jegybankelnöki székbe három hete beülő Matolcsy Györggyel − de a barátság nem elég, ha politikáról van szó.

Patai komoly konszenzusteremtő hírében áll − most az az érdekes, hogy nem házon belül kell konszenzust teremteni. Olyan helyzetben veszi vissza az irányítást, amikor a banki közösség jelentős része egyetért abban, hogy a korábbi garanciák nem elegendőek. Tárgyalhat akár Patai, akár a kormányzati tárgyalásokat irányító s az elmúlt hónapokban megbízott vezetőként szemmel látható eredményeket felmutató Gyuris Dániel − még egyszer nem lehet megengedni, hogy a bankok feje felett döntsenek. A tulajdonosok türelme − érthetően − elfogyott.

Patai az elmúlt években már bizonyított: számos esetben tudott egységet kovácsolni, amikor pedig úgy érezte, hogy kudarcot vallott, hát végső tiltakozásul (le)lépett. Sokan ezért a "beismerésért" érezték úgy, hogy nincs miért visszatérnie most. A banki közösség többsége viszont szemmel láthatóan úgy gondolta, hogy többet nyer azzal, ha olyan emberre bízza a következő év munkáját, aki személyes tapasztalaton keresztül tanul a múltból és − továbbra is diplomáciai érzékére hagyatkozva, de immár új érvrendszerrel − kemény, ám konstruktív tárgyalópartnere lesz a kormányzatnak a megerősített elnökséggel együtt.