34 ország több mint 100 kiállítója lesz jelen az idei Utazás Kiállításon, amelyet a Hungexpo legnagyobb, A pavilonjában rendeznek február 23-26. között – tudta meg a napi.hu Kövesdi Pétertől, HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ Zrt. kommunikációs tanácsadójától.

A számos desztináció közül kiemelkedik a két díszvendég, amelyek közül a belföldi ezúttal a BalatonBike365- Bringázz egész évben a Balaton környékén!, a külföldi díszvendég pedig Madagaszkár. A kiállítás kulturális díszvendége a Liget Budapest Projekt.

Járatlan Utakon Fesztivál

A Járatlan Utakon Fesztivál Magyarország független utazóinak legnagyobb fesztiválja, amely évente egyszer különálló rendezvényként, egyszer pedig az Utazás Kiállítás társrendezvényeként kerül megrendezésre.

Az eseményen rendszeresen előadnak magyar bloggerek, hátizsákos- és extrém utazók, beszámolnak kalandjaikról vagy részletesen bemutatnak egy országot, ahol jártak. Szó esik gyaloglásról, szamárral-, lóval való utazásról, biciklizésről, lakóautós vagy motoros utazásról és stoppolásról is, legyen ez egyedül, barátokkal vagy családdal, gyerekkel. Itt találkozhattok olyan emberekkel, kiknek fontos a bolygó, a fenntartható és hosszú távú utazás, de a szabadságokhoz igazítható rövid kalandokról is szó esik. 

E-bike Test & Show

A kiállítás egyik attrakciója lesz az E-bike Test & Show, amelynek keretében 20 gyártó és forgalmazó különböző márkájú elektromos rásegítésű kerékpárját próbálhatják ki ingyenesen a látogatók egy 3000 méteres tesztpályán.

2021-ben Európában összesen 22 millió darab kerékpárt adtak el, amely mennyiség minden eddigi rekordot megdöntött. Ezt a hatalmas kereslet főleg az e-bike eladásoknak volt köszönhető, amelyből abban az évben 5 millió darabot adtak el. A növekvő kereslet annak köszönhető, hogy a kerékpározók választását egyre inkább befolyásolja az a szemlélet, hogy a mindennapos autóhasználatot környezetbarát és olcsóbb közlekedési eszközzel tudják kiváltani.

A 25 km/órás sebességig az elektromos rásegítés pedig alkalmassá teszi ezeket a kerékpárokat a hosszabb távok és meredekebb terepviszonyok megtételére is.

Magyarországon 2021-ben összességében 23 ezer darab e-bike-ot értékesítettek, amellyel az európai összehasonlításban egyelőre még hátul kullogunk a rangsorban. A kiállításon jelenlévő cégek éppen ezért szeretnék a kerékpár kipróbálási lehetőséggel jobban népszerűsíteni az e-bike-okat. A tesztpálya úgy lesz kialakítva, hogy ezen emelkedő is lesz, szimulálva ezzel az elektromos rásegítés előnyeit. A helyszínen a tesztelés mellett konzultációra is van lehetőség a cégek munkatársaival, megkönnyítve ezzel egy későbbi vásárlásban a választás szempontjait.

Egészségturizmus és fenntartható fejlődés

Az Utazás Kiállítás keretében egészségturizmus konferencia is várja az érdeklődőket. A szakmai eseményre 2023. február 24-én kerül sor a Hungexpo A pavilon AI. Galéria 106. teremben. A 11:00 órakor kezdődő program témája a fenntarthatóság a turizmusban. A meghívott előadók hazai és nemzetközi jó gyakorlatok bemutatásával járják körbe a fenntarthatóság témakörét. A konferencia az Utazás Kiállítás belépőjével szabadon látogatható.

A konferencia célja, hogy átfogó képet adjon a nemzetközi és a hazai trendekről és tendenciákról az egészségturizmusban; jó gyakorlatokat mutasson be a fenntartható energiahatékonyságra és fejlesztésekre. Az előadók és a pódiumbeszélgetések résztvevői a nemzetközi és a hazai turisztikai szakma jeles képviselői.

Az európai fürdők helyzetéről Mezősi Csilla, az Európai Fürdőszövetség főtitkára tart előadást. A hazai fürdők jelenlegi tendenciáiról és kilátásairól, a fenntartható fejlesztési lehetőségekről Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke ad átfogó képet. Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója előadásában a budapesti történelmi fürdők példáján keresztül vizsgálja a fenntarthatóságot.

A pódiumbeszélgetések résztvevői és a további előadók is olyan szakmai területek képviselői, hogy az általuk átadott információk egyaránt hasznosak legyenek a turisztikai szektor különböző szereplői számára, így a fürdők, a kereskedelmi szálláshelyek, az éttermek, a programszervező cégek és az utazási irodák vezetőinek és munkatársainak is.

A konferencia az Utazás Kiállítás belépőjével szabadon látogatható. A szervezők a turisztikai szakma képviselői mellett örömmel várják a sajtó képviselőit és a turizmus képzésben résztvevő hallgatókat is.