A WSJ múlt csütörtöki számában Kopits, a Költségvetési Tanács volt elnöke bírálta a magyar alaptörvény módosítását és a gazdaságpolitikát. Matolcsy György MNB-elnöki kinevezését annak a lankadatlan küzdelemnek a betetőzéseként értékelte, amelyet szerinte Orbán Viktor folytat a fékek és ellensúlyok kiiktatása érdekében. Kopits szerint a jegybank - valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács és a Gazdasági Versenyhivatal - élén olyan fideszhű emberek vannak, akik alig, vagy egyáltalán nem rendelkeznek releváns szakmai ismeretekkel.

Az MNB-alelnök a WSJ szerkesztőségéhez intézett levelében leszögezi: Kopits állításaival ellentétben a Magyar Nemzeti Bank működése törvényes és átlátható, Matolcsy György elnöklete alatt a lényegében egyszemélyes irányítást szélesebb alapokon nyugvó rendszerrel váltották fel. Ezen átalakulás során a központi bank állományában négy százalékosnál kisebb arányú volt a személycsere, "ami azt jelenti, hogy lényegében ugyanazok dolgoznak a magyar központi banknál, mint korábban" - hangsúlyozta Balog Ádám.

Az alelnök szerint az MNB tekintélyére és szakmaiságára nézve nem a vezetés átalakítása jelent veszélyt, hanem sokkal inkább "az olyan bírálat - mint például Kopits úré -, amelyet nem támasztanak alá a tények".

Megvágták a levelet

Az MNB-alelnök válaszlevelét a Wall Street Journal lerövidítve közölte - írja a portfolio.hu. A levágott részben Balog arról értekezik, hogy megismertesse Kopits életművével az abban járatlan amerikai olvasókat. Eszerint Kopits személyében diszkreditálódott ember bírálja a jegybankot. Ennek igazolásául felidézi a 2004 és 2009 közötti időszakot, amikor monetáris tanácstagként nem tett semmit a devizahitelezés ellen, illetve emlékeztet arra is, hogy a Költségvetési Tanács elnökeként elfogadta a 2010-es költségvetést, pedig abban az évben 3,8 százalék helyett 7 százalék lett volna a GDP-arányos hiány.