A kormány kommunikációja alapján az árstop intézkedések 1,5-3 százalékponttal mérséklik az inflációt, következésképpen a januári 8 százalékos inflációs adattal számolva ezek nélkül a pénzromlás üteme könnyen 10 százalék fölé szaladhatna - írja a G7,amely elemzők segítségével próbálta megjósolni, mi lesz az inflációval akkor, ha a választás után kifutnak ezek az intézkedések.

Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő elemzője szerint könnyen elképzelhető, hogy átmenetileg (nem a teljes évre) összejön a 10 százalékos infláció. A többi megszólaló elemző alapforgatókönyvként nem számít arra, hogy akár csak átmenetileg is 10 százalék fölé fut az infláció. Igaz, nem is tartja elképzelhetetlennek.

Nem tudjuk, hogy mi történik a világgal három hónap múlva, hol lesznek az olajárak, a szállítási költségek, mi történik a mezőgazdaságban. Ha kialakul egy tökéletes vihar – háború tör ki Ukrajnában, az olajárak felmennek 120 dollár fölé, aszály sújtja világot –, és egyik hónapról a másikra eltörlik az árstop intézkedéseket, ezeknél a termékköröknél simán benne van a pakliban egy két számjegyű árnövekedés - mondta Virovácz Péter, az ING szenior közgazdásza.

Az alapforgatókönyv azonban az, hogy nem lesz katonai konfliktus Ukrajnában, az olajárak szépen lassan visszakúsznak 80 dollár környékére, ahol nagyjából az árstop elindítása idején voltak. A mezőgazdasági termelői árindexek lefelé fordulhatnak majd, ahogy valamelyest javulhatnak a mezőgazdasági kilátások. Az ING 2022 egészére jelenleg 6,8-6,9 százalékos inflációt vár.

A forint árfolyamától egyik elemző sem tart, azaz nem számít olyan gyengülésre, amely fokozná az inflációt. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a forint most erősebb, mint egy éve, Virovácz Péter pedig a tavaszi hónapokra továbbra is a 352 és 365 közötti sávba várja a forint-euró árfolyamot.

Balásy Zsolt szerint a legfontosabb tényező a választások előtt a lakosságnak kiosztott (szja-visszatérítés, fegyverpénz, 13. havi nyugdíj, kötelező béremelés) pénzmennyiség elköltése. Ha ezt mindenki az első hónapokban fogja fogyasztásra költeni, abból akár inflációs vihar is lehet.