Az ügy előzménye, hogy egy magánszemély pert indított a lakcímnyilvántartásért felelős BM ellen, hogy kiderítse, közvetlenül a 2018-as országgyűlési választás előtt hányan létesítettek Magyarországon lakcímet. Az ügyben előbb a Fővárosi Törvényszék, majd másodfokon tavaly novemberben a Fővárosi Ítélőtábla kötelezte a tárcát arra, hogy egy jól kezelhető Excel-táblázatba rendezve közölje a kért adatokat.

A BM decemberben tudatta: betűről betűre végrehajtja a bíróság jogerős ítéletét. Akkor azt írták, a Fővárosi Ítélőtábla arra kötelezte a tárcát, hogy a Központi Okmánytárban papíron tárolt alapiratokat egyenként átnézve, állampolgárság, magyarországi település és életkor szerint szűrve, havi bontásban rögzítse a kért adatokat egy Excel táblázatban.

QP | Quality Placement

A táblázatnak tartalmaznia kell a 2016. január 5. és a 2018. április 5. közötti időszakban tett lakcímbejelentéseket. Azt, hogy ezek közül hányat tettek 17. életévüket betöltött magyar állampolgárok, hányat olyan, 17. életévüket betöltött magyar állampolgárok, akik korábban nem rendelkeztek Magyarországon lakcímmel. Valamint azt, hogy az adott időszakban településenként hány magyarországi lakóhelyet létesítettek bármilyen korú magyar állampolgárok, akik korábban magyarországi lakóhellyel nem rendelkeztek.

Mindez azt jelenti, hogy 1 662 926 lakcímjelentő és 35 951 7-es típusú személyi azonosító lapot kell kivenni a tárolási helyéről, egyenként lekérdezni az elektronikus nyilvántartásból, majd állampolgárság, település, időszak és életkor szerinti bontásban Excel-táblázatban rögzíteni. Emellett el kell végezni az adatfelvitel ellenőrzését és közzé kell tenni a számszakilag összegezett adatokat. Ennek az adatmennyiségnek a bírósági ítéletnek mindenben megfelelő feldolgozása rendkívül időigényes folyamat - közölte akkor a Belügyminisztérium.

A BM tavaly decemberben rendkívüli jogorvoslattal fordult a Kúriához az ügyben, amely a közérdekű adat kiadása iránt indított per felülvizsgálati eljárásában január 7-én felfüggesztette a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének végrehajtását a felülvizsgálati kérelem elbírálásáig.