Megkezdte megfigyelési misszióját az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) delegációja a magyarországi, április országgyűlési választás és országos népszavazás lebonyolítása kapcsán.

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a megfigyelőket a Külgazdasági és Külügyminisztérium hívta meg, ahogy az minden EBESZ-tagországnak kötelessége – mondta el a 24.hu tudósítása szerint Jillian Stirk, a misszió vezetője sajtótájékoztatóján. Február 22-én érkeztek Magyarországra és már volt egy bemutatkozó megbeszélésük a minisztériumban, és még csütörtökön találkoznak a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság munkatársaival, hogy bemutatkozzanak. A misszióban 18 nemzetközi szakértő vesz részt 13 tagországból.

Március 3-án hosszú távú megfigyelők érkeznek a csapatba, akik kilenc különböző vidéki városban fogják követni a kampányt, majd április 4-én további 200, rövid távú megfigyelő is érkezik az EBESZ-tagországokból, hogy megfigyeljék a szavazást a szavazóhelyiségekben.

A megfigyelők többek között a következő területekre koncentrálnak: adminisztratív előkészítés, a szavazók és jelöltek regisztrációja, a kampányfinanszírozás, a média, a jogszabályi keret (például a választási törvény megváltoztatása), vagy a jogorvoslat kérése. A voksturizmus is az egyik terület, amelyre koncentrálnak - válaszolta egy kérdésre válaszolva a misszióvezető.

A munka során több megbeszélést fognak folytatni, alapvetően bármilyen olyan hatósággal, amely részt vesz a választás lebonyolításában, pártokkal, civil szervezetekkel és a média képviselőivel, országos és regionális szinten is.

Az ODIHR az elmúlt 20 évben 57 tagországban mintegy 400 szavazást figyelt.

A munkánk részét nem képezi, hogy a választások eredményei értékeljük, a mi feladatunk a folyamatok, a választási kampány megfigyelése – mondta el Stirk. Nem feladatuk az eredmény kommentálása sem.