A választás napján a jogi forródróthoz, illetve a Tiszta szavazás szavazókörök előtt várakozó őrszemeihez érkezett bejelentésekben visszatérő motívuma, hogy egy vagy két ember kíséri be a szavazót a fülkébe.

Az ilyen esetek egy része legális és szabályos, hiszen gyengén látó, vak vagy analfabéta szavazó számára szükséges lehet a kísérő. Ha valaki nem tud ikszelni, akkor szabályosan két ellenérdekelt szavazóbiztos előtt tett akaratkinyilvánítással szavaztathat valaki maga helyett.

Azonban beszámoltak több olyan esetről is, ahol egy rokon vagy szavazatszámláló kísérte fülkébe a választót. Többször ugyanaz a személy kísért be más választókat. Volt, hogy kihallatszott, ahogy rávezeti a válaszra.

Ilyen eseteket jelentettek a többi között például Budapestről, Sarkadról, Cigándról és Vásárosnamény környékéről is. Magyarcsanádon feltehetően a 3 fős családja nevében szavazott vélelmezetten egy hölgy. Az esetről rendkívüli jegyzőkönyvet vettek fel - közölte a civil szervezet.

Nyílt szavazás

Jelzés érkezett nyílt szavazásról, valamint jegyzőkönyv felvételének megtagadásáról, forgatási kérelem elutasításáról is.

Van, akinek csak nemzetiségi és népszavazási szavazólapot adtak, egyéni jelölt választására szólót nem, másnak pedig úgy kellett külön jeleznie, hogy egyénire is szavazni akar.

Volt, aki ki akart vinni szavazólapot a szavazóhelyiségből, más pedig ki is hozta azt. Más arról számolt be, hogy a jegyzőkönyv-vezetésre jelentkezett bizottsági tagot az elnök nem engedte ezt a feladatot ellátni.

A leírt esetekben a Tiszta szavazás önkéntesei és jogászai javasolták, hogy a bizottságot rendkívüli jegyzőkönyv felvételére kötelezzék.

Választási percről-percre tudósításunkat itt találja!