Az önkéntes nyugdíj-és egészségpénztárak az idei második negyedévben folytatták évek óta tartó jó szereplésüket - adta hírül az ÖPOSZ.

Gyorsan nő a vagyon

QP | Quality Placement

A tagságához tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona a második negyedév végén 1095 milliárd forintot tett ki, ez 4 százalékos gyarapodást jelent az előző évhez képest. E pénztáraknak 1,06 millió tagja volt a második negyedév végén, így az egy főre jutó átlagos vagyon 1,32 millió forintra nőtt, ami éves szinten 6 százalékos többletet jelent.

Az ÖPOSZ összesítette a vagyon alakulását az utóbbi években: eszerint 2012. második negyedévéhez képest - az önkéntes pénztárak összvagyona 312 milliárd forinttal (40 százalékkal) nőtt, az egy főre jutó átlagvagyon pedig 51 százalékkal (350 ezer forinttal) emelkedett.

A befizetések gyors növekedése az ÖPOSZ szakértői szerint azt mutatja, hogy egyre több munkáltató kezdi tudatosan támogatni dolgozói jövőjét, hiszen erre hatalmas az igény a dolgozói oldalon. Mindez egyrészt a növekvő nyugdíjtudatosságot jelzi, másrészt a mostani alacsony kamatkörnyezetben a tagok jól döntöttek, amikor az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást választották - fogalmazott Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.

A kormányt kérlelik

Az eredményes folytatás érdekében az ÖPOSZ tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal, hogy a pénztári munkáltatói támogatásokat a 2017-től tervezetthez képest kedvezőbb adókörnyezettel ösztönözze az állam. A kedvezményes adózású pénztári juttatások nélkül jelentősen visszaesne a nyugdíj- és egészségcélú megtakarítások mértéke. Ráadásul a munkáltatói támogatásoknak jelentős szerepe van a pénzügyi kultúra terjesztésében, a gazdaság élénkítésében, ahogy az egészségtudatosság fokozásában, egészségmegőrzésben is, illetve hogy a pénztárak az államháztartási egyensúly szempontjából is fontos szereplők - sorolta az elnök.

A nyár elején elfogadott, 2017-től érvényes új szabályozás többszörösen hozza nehéz helyzetbe az egészségpénztárakat, hiszen az egészségpénztári támogatás - a többi önkéntes pénztári támogatással együtt - kikerül a béren kívüli juttatások köréből és úgynevezett béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatás lesz. Ez jóval kedvezőtlenebb adózási feltételeket jelent a jelenleginél: 34,51 százalékos helyett 49,98 százalékos lesz az összes közteher (ugyanis az 1,19 századdal felszorzott adóalapra a 15 százalék szja mellé 27 százalék eho rakódik a jelenlegi 14 százalékos eho helyett).

Az egészségpénztárak is jól állnak

Az ÖPOSZ-hoz tartozó egészségpénztárak is jó negyedévet zártak. Az idei második negyedévben 16,5 százalékkal, 2,7 milliárd forintra nőttek az egyéni befizetések. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy idén a pénztárak többsége egészség- és önsegélyző pénztárrá alakult át.

Az ÖPOSZ szerint ha a 2017-től tervezett magasabb adóteher miatt a munkáltatói támogatások összege csökken, ezek a milliárdok nem az egészségmegőrzést szolgálják majd. Így több millió magyar munkavállaló jövője és egészsége múlik azon, hogy a kormány elfogadja-e a pénztárak azon kérését, amely a jövőben kiemelten támogatást biztosítana a nyugdíj és egészségcélú pénztári öngondoskodásnak.