Az országban többfelé havazik, az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggeli adatai szerint helyenként már 10 centimétert is meghaladja a hó vastagsága - derül ki az MTI összefoglalójából.

Hóhelyzet

A magasabban fekvő települések közül Aggteleken és Kékestetőn 15, Mátraszentimrén 8 centiméteres a hóréteg, a fővárosban és másutt néhány centiméteres hóréteget mértek. Ezek mellett országszerte több helyen alakult ki foltokban hó. Havazás a délelőtti órákban zömében a középső országrészben, majd déltől döntően a Dunától keletre, este a Tiszántúlon valószínű. Az ország déli részein havas eső, eső is előfordulhat. Az Időkép.hu összefoglalója szerint a magyarországi síterepek közül Eplényben, a Kékestetőn, Mátraszentistvánon, Visegrádon, Sátoraljaújhelyen és Bánkúton is lehet síelni.

Az OMSZ legfrissebb - vasárnap pár perccel 11 óra előtt kiadott - jelentése szerint a több helyen havazást okozó ciklon fokozatosan kelet felé halad és elhagyja térségünket, hajnalra mindenütt megszűnik a csapadék. Hétfőn napközben már anticiklon határozza meg időjárásunkat, majd este nyugat felől melegfront érkezik.

Mi a helyzet az utakon?

Az Utinform.hu vasárnap reggeli tájékoztatása szerint az ország középső harmadában, főleg a Duna-Tisza közén, valamint Komárom-Esztergom, Fejér és Baranya megyében változó intenzitással havazik, a Kisalföldön, Somogy, Tolna és Baranya megye déli felén pedig esik az eső. Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében továbbá Orosháza környékén egyelőre elszórtan hószállingózás tapasztalható.

A Dunakanyarban, Fejér megye északi felén, valamint Kiskunhalas és Heves térségében havas az úthálózat, Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megyében, Heves megye nyugati felén, továbbá Solt, Szekszárd és Jászberény térségében hókásás vagy latyakos a fő- és mellékutak burkolata. A kiszórt olvasztóanyagok hatására a gyorsforgalmi utak országszerte járhatók, többnyire nedves a burkolatuk, de az intenzívebb havazással érintett szakaszokon a burkolatszélek, és a leálló sávok latyakosak. Az eddig lehullott friss hó vastagsága 1 és 5 centi közötti.

A fővárosban hetven munkagéppel takarítja a havat a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt., az erős havazás miatt hómunkások jelentkezését is várják - közölte a cég az MTI-vel. A társaság szerint a mellékutak megtisztítását a főutak járhatóvá tétele után kezdik.