Nincs közvetlen kapcsolata Magyarországnak a görög államadóssághoz, de a közvetett csatornák fontosak, mert nem kérdéses, hogy amennyiben Görögországban tovább romlik a helyzet, az hatással van az Európai Unió perifériájára, többek között Magyarországra is - fogalmazott a helyettes államtitkár szerdán a hírügynökségnek. Hozzátette: a görög válság súlyosbodása leginkább a finanszírozásra és a pénzügyi szektor likviditására lehet hatással.

Magyarországnak vannak megfelelő tartaléktervei a finanszírozás esetében - közölte Nátrán, aki ennek kapcsán megemlítette a nyugdíjvagyonból fennmaradt összeget és a MOL-részvénycsomagot is. Itt érdemes megjegyezni, hogy az Államadósság Kezelő Központ februári végi adatai szerint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban 720 milliárd forintos vagyon van még, a MOL-pakk pedig megközelítőleg 360 milliárd forintot ér.

Emellett a Magyar Nemzeti Bank közel 40 milliárd eurós devizatartalékkal rendelkezik, ami egy nagyon biztos alap ahhoz, hogy a helyzet kezelhető legyen, ha a pénzügyi szektorban bármi történik - magyarázta.

Magyarország emellett meg akar állapodni az IMF-fel egy új hitelkeretről, ami segíthet a pénzpiaci sokkok idején - emlékeztetett az NGM helyettes államtitkára. A hírügynökség itt megjegyezte, hogy a hivatalos tárgyalások annak ellenére nem indulhattak még el, hogy az Európai Bizottság április végén zöld jelzést adott a magyar hiteltárgyalásoknak. Nátrán úgy vélekedett, hogy május végén az uniós jognak megfelelő formát ölthet a magyar jegybanktörvény, ami megnyitja az utat a júniusi tárgyalások elkezdése előtt. Miután megszületett a megállapodás a hitelkeretről a nemzetközi szervezetekkel, Magyarország ezt követően visszatér a nemzetközi tőkepiacokra, hogy kibocsássa devizakötvényeit, mert ekkor már olcsóbban tud forrás t bevonni - hangsúlyozta.

Emlékezetes, Magyarország februárban és májusban s törlesztett az IMF-nek, vélhetően a magyar állam MNB-nél lévő devizabetétéből, vagyis ezzel csökkent a devizatartalék. Miután csak az IMF-megállapodás megkötése után tervez devizakötvény kibocsátást a magyar állam, addig a tartalékból kénytelen törleszteni a 2008-ban felvett IMF-hitelt (legközelebb júniusban, majd augusztusban, szeptemberben és novemberben).