A Költségvetési Tanács (KT) keddi ülésén véleményezte az idei költségvetés első félévi alakulását, illetve a kormány által a napokban a KT-nak véleményezésre átadott idei második költségvetési módosítást. A költségvetési módosításban a kormány 60 milliárd forinttal 160 milliárdra emeli a költségvetési tartalékot - az ok prózai a százmilliárdos keretet eltapsolta a kormány augusztus végére - így az utolsó pár hónapra alig 7-8 milliárd maradt az előre nem látható kiadásokra. Így most a "migránsválság" költségeire hivatkozva emelik fel 60 milliárdra a tereteket.

A 60 milliárdos többletkiadásra az áfa- és a  jövedéki adóbevételi előirányzatok megemelésével teremt forrást a kormány - amit a KT nem is kifogásol, mondván ezen adóbevételek amúgy is túlteljesülnek. A KT véleményét az elnök Kovács Árpád és Domokos László számvevőszéki elnök írta alá, a dokumentumról hiányzik Matolcsy György MNB-elnök kézjegye.

Vessenek véget a pazarlásnak a közmédiában!

A kormány emellett döntött az MTVA 47 milliárdos konszolidációjáról, ugyanis a közmédiának aposztrofált állami médiakonglomerátum kiadásait nem fedezték a reklámbevételek és az évi 80 milliárdos költségvetési támogatás sem. A kiadásokat az idén év közben beindított állami hír- és sportcsatornák dobják meg - így már nem maradt pénz a korábbi hitelek kamatainak kifizetésre. A KT véleményében megjegyzi, hogy bár az adósságátvállalás nem növeli az államadósságot - hisz az MTVA állami körben van - "azonban nagyobb figyelem fordítása szükséges az MTVA közszolgálati feladatai ellátását szolgáló források felhasználásra, a hasonló helyzet kialakulásának megelőzése érdekében". A KT tehát kvázi a pazarlás megszüntetésre szólította fel a kormányt rendkívül tapintatosan.

Drágul az adósságfinanszírozás

A tanács az első félévi államháztartási gazdálkodásról szólva leszögezi, hogy néhány kivételtől - például az uniós támogatások jelentős, 400 milliárdos elmaradásától - eltekintve időarányosnak megfelelő volt. A KT szerint a gazdaság növekedése az idén elérheti a 3 százalékot, ami számottevően kedvezőbb az eredetileg tervezett 2,4 százaléknál. Az adó- és járulékbevételek ennek és egyéb intézkedéseknek - online kassza, EKÁER - köszönhetően jobbak tervezetnél. A KT korábban kifogásolta a 169 milliárd forintban megszabott vagyonértékesítési bevételeket, amelynek korábban nem volt fedezete, de erre most részben forrást teremthet az állami termőföldek eladása. Kérdés, hogy ebből mi valósul meg 2015-ben.

Gondot jelent a menekültprobléma, ezért a KT is indokoltnak tartja a költségvetés módosítását - főleg a határvédelmi intézkedések miatt. Az uniós támogatások kiesése miatt nőhet ugyan az államadósság - ám ez sem veszélyezteti az adósságmutató december/decemberi csökkenését, ugyanakkor bevételek átmeneti elmaradása miatt keletkező kockázatokat a kormánynak kezelni kell - olvasható az elemzésben. Az államháztartás finanszírozási helyzete jelenleg kedvező - ám a KT a külső feltételek romlása miatt kockázatokat lát, a költségek emelkedésével kell számolni. Az elhúzódó orosz-ukrán-, görög válság a késő uniós pénzek, a forint árfolyamának alakulása ronthat a helyzeten, javíthat viszont a Magyarország felminősítése.