A kormány jóváhagyta az MKB Bank megvásárlásáról szóló előszerződést. A bank jövőjével viszont a miniszterek nem foglalkoztak  - erről a jövőben születik döntés. A kormány egyelőre nem tervez a bank jelenlegi működési rendszerén változtatni, az esetleges reorganizációról, illetve majdani értékesítésről a mai ülésén nem tárgyaltak. A kormány abban bízik, hogy a magyar bankrendszer hitelezése nőni fog, hisz az MKB mind a lakossági mind a vállalati piacon jelentős súlyt képvisel - mondta a nemzetgazdasági miniszter a sajtótájékoztatóján.

Néhány napja elkészült az előszerződés, mai kormányülésen ezt áttekintették. A kormányülésre meghívták Matolcsy György jegybankelnököt, mivel Varga Mihály közlése szerint nem egy független tanácsadó cég, hanem az MNB végezte el az MKB vételárának előzetes becslését. A kormány megállapította, hogy előnyös szerződést készülnek kötni - írja a Portfolio.hu. A szerződést a tervek szerint legkésőbb július 31-ig, vagyis holnapig aláírják.

Korábban Varga Mihály már beszélt a kormány MKB-val való terveiről. A miniszter elmondta, hogy európai uniós előírások, részben a gazdasági logika miatt sem cél az, hogy egy bank magyar állami tulajdonban legyen. A feljavítás, rendbetétel után az MKB többségi magántulajdonba kell hogy kerüljön. Ez lehet akár tőzsdei bevezetés, akár a bank többségi részvénycsomagjának értékesítése - jelezte Varga Mihály. Hozzáfűzte: a reorganizációt végrehajtók döntik el azt, hogy a mostani, vagy egy új menedzsmenttel akarják végrehajtani az átalakítást.

Egy kérdésre válaszolva Varga elmondta, hogy a kormány semmiféle változást nem tervez a nyugdíjrendszerben. A magyar nyugdíjrendszer stabil, ezért nem is foglakozik a Népesedési Kerekasztal vitaanyagával - mondta Varga Mihály.  A kerekasztal javaslata szerint a nyugdíj mértékét a megszült gyermek számától is függővé tennék, szerintük így lehetne a nyugdíjrendszer aránytalanságait kiegyensúlyozni.