Varga Mihály szerint beigazolódott, hogy valótlan adatokat közölt az előző kormány, hiszen az első öt hónap államháztartási hiánya 736 milliárd forint, ami az egész évre tervezettnek 84,6 százaléka.

A Miniszterelnökség államtitkára a rendkívüli kormányülés harmadik napján tartott sajtótájékoztatón Lovasberényben elmondta: a központi költségvetés hiánya az egész évre tervezett 87 százaléka, nagyobb a vártnál és nagyobb, mint amekkora a korábbi évek hasonló időszakában volt.

Az előző kormány hamis adatokat közölt velünk, 230 milliárd forintos különbséget találtunk a költségvetésben ahhoz képest, amit nekünk mondtak - jelentette ki az államtitkár.

Ebben a helyzetben a kormánynak kezelnie kell az államháztartás helyzetét, valamint meg kell kezdenie a magyar gazdaság talpra állítását, átalakítását - tette hozzá.

A gazdasági átalakításhoz kevés a felületi kezelés, rendszerszintű, strukturális átalakításokra van szükség. Azok irányáról döntött a háromnapos ülésén kormány, közölte az államtitkár.

A versenyképesség javítását, a bürokrácia csökkentését, a korrupció visszaszorítását és a költségvetési intézmények kiadáscsökkentését célzó lépesek törvényjavaslatok formájában hamarosan megjelennek.

A január-májusi költségvetési hiány megmagyarázza, miért idegesek a pénzügyi piacok - idézte a Bloomberg Varga Mihály szavait. Varga szerint a kormány szembenézett a tényekkel és ezt az igazság pillanataként értékeli, ám mindent megtesznek, hogy tartsák az idei hiánycélt.



Varga szerint a kormány még nem döntött a banki különadóról, a nyugdíjalapok ügyéről pedig nem tárgyaltak.  Az államtitkár megalapozatlannak nevezett minden olyan híresztelést, amely szerint a kormány rendkívüli ülésén a nyugdíjakkal, vagy a nyugdíjrendszert érintő kérdést tárgyalt volna.

Elmondta: a cél az egyszerűbb, átláthatóbb adórendszer kialakítása. Az egykulcsos szja-ról még nincs döntés, több variációt - a 16-19-20 százalékos mértéket - is mélyebben elemez a kabinet, annak érdekében, hogy az adóterhek csökkentése, az adóigazgatás egyszerűsítése több munkahelyet eredményezzen.


Az államtitkár szerint jelenleg nem hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon egy IMF-delegáció, a hivatalos találkozókra augusztusban kerül majd sor.

A sajtótájékoztatón kérdést intéztek Szijjártó Péterhez azzal a kijelentésével kapcsolatban, miként gondol most arra a múlt heti nyilatkozatára, hogy az nem lesz hatással a piacokra.

A miniszterelnöki szóvivő azt mondta, az lett volna helyes és korrekt, ha az a hírügynökség, amely világgá kürtölte a sajtótájékoztatót, teljes egészében és korrekten adta volna le nyilatkozatát, s nem egy rendkívül inkorrekt, zavarkeltő, töredezett változat közlésére vállalkozott volna. Megnevezte a hírügynökséget is, a Bloomberg volt az.